Csalás az olívaolaj földjén

Olaszországban termelik a legtöbb kiváló minőségű olívaolajat, ám az üvegen látható címke gyakran megtévesztő

Kapcsolódó cikkek

Puglia tartomány napsütötte ligetében a micisapkát és vastag lencséjű szemüveget viselő, 68 esztendős Saverio De Carlo szigorú tekintettel méricskéli olívaültetvényét, mint már ötven éve minden reggel. Bitritto városa közelében most metszik az olívákat. A burjánzó vadvirágszőnyegen, mandula, citrom és füge társaságában álló göcsörtös törzsű évszázados fákat Saverio ősei ültették.

Itt, az olasz csizma sarkán októbertől decemberig szüretelik a termést. A bogyókat a De Carlo-malom kövei pár óra alatt kipréselik, a léből centrifugálással vonják ki a vizet, majd adalékanyagok, melegítés vagy finomítás nélkül készítik a zöldes-arany színű extraszűz olívaolajat.

Az ínyencek rajonganak az ízéért és egészséges összetevőiért – no meg azért a hangulatért, amelyet felidéz: a hagyományos olasz vidéki gazdaságokét, mint amilyen a De Carlo családé is.

Olaszországban állítják elő a legtöbb kiváló minőségű extraszűz olívaolajat. Azonban sajnálatos módon a többség nem üti meg a Nemzetközi Olívatanács által előírt szintet.

– Amit a szupermarketek polcain lát, az csak frode! – csattan fel Grazia, Saverio 62 éves felesége, miközben ebédet főz a malom fölötti otthonukban. – Hamisítvány.

Puglia a legtöbb extraszűz olívaolajat előállító régió a világon, márpedig erre a termékre igen nagy a kereslet. Ennek ellenére a De Carlo család, más helybéli gazdákhoz hasonlóan, a túlélésért küzd, mert nem bírják sem árban, sem mennyiségben tartani a versenyt a piacon, amelyet elárasztanak a megtévesztően címkézett gyenge minőségű olajok.

– Az emberek elhagyják a birtokukat – panaszolja Grazia. – Kihalófélben van ez a mesterség. Azonban Saverio, akinek a családja 1598 óta üzemeltet itt olajmalmot, nem fogja feladni. Az olíva a mi történelmünk, a szenvedélyünk, ezért vállaljuk az áldozatot, és folytatjuk.

Európában évente 1,85 millió tonnányi olívaolaj fogy. Ám miután a 2014-es év katasztrofális olívatermést hozott, Olaszországban hiánycikk lett az extraszűz olaj, és a növekvő kereslet miatt megnégyszereződött a félrecímkézett termékek előállítása és forgalmazása, állítja az olasz gazdákat képviselő legnagyobb csoport, a Coldiretti.

A Tunéziából, Marokkóból, Spanyolországból és Görögországból érkező olcsóbb olajat olaszként árulják. Ezek a termékek nem olasz földről származnak ugyan, de legalább olívából készülnek. Néhány hamisítványban azonban, amelyet klorofillal színeztek meg, a repcétől a mogyoró- és a szójaolajig a legkülönbözőbb anyagokat találták az ellenőrzéskor.

Az „extraszűz” gyakran csak olcsóbb „szűz” olaj, amelyet olívapogácsa-olajjal dúsítanak (ez utóbbit a préselés után visszamaradó olívamasszából oldószeres kivonással készítik), feljavítanak, illatosítanak, és béta-karotinnal ízesítenek.

Antonio Barile az Olasz Gazdák Szövetségének országos igazgatója. – Ha figyelembe vesszük, hogy Olaszország 400 ezer tonna extraszűz olajat termel, ám 900 ezer és 1 millió tonna közötti mennyiségben forgalmaz extraszűz olajat, fogalmat alkothatunk a csalás mértékéről – mondja.

Az olasz extraszűz olaj előállítási költsége literenként legalább 6 euró, ám az olasz szupermarketekben akár 3 euróért is látni literjét.

– Ilyen alacsony áron lehetetlen termelni – állítja Barile –, ezért néhány nagy cég alacsonyabb minőségű olajat kever a termékeibe. Pugliában termelik az olajok krémjét, de ennek mindössze 15-20 százalékát palackozzák és árulják független termelők.

A De Carlo családA helyben elfogyasztott mennyiséget leszámítva a maradék megy a gyárakba, ahol silányabb szűz olajakat javítanak fel vele. – A szupermarketek és a nagy cégek ostobák – mondja Barile –, mert az extraszűz olívaolajat nem lehet ipari méretekben előállítani. Ez az olaj jót tesz az egészségnek, márpedig az egészségükre költenek az emberek. Jóval kifizetődőbb volna tisztes áron forgalmazni az eredeti olajat.

Mérges emiatt? – Dühöngök! Ez a befolyásos nagy cégek műve, amelyek a kormányzati döntésekre is hatással vannak. Meg tudják változtatni a szabályokat, a törvényeket.

A legmagasabb szinteken is hallani korrupcióról, sőt a maffia szerepéről is. Nem fél, vagy nem fenyegették még meg? – Élem az életemet – vonja meg a vállát. – Talán nem túl bölcsen teszem.

Interpol-jelentések szerint a maffia alaposan kiveszi a részét a kereskedésből, és a könnyen megszerzett haszonból egyéb tevékenységei, például az embercsempészet költségeit fedezi.

– A maffiának, különösen délen, hatalmas birtokai vannak, ezért irányítani vagy befolyásolni tudja a legális és illegális tevékenységeket – állítja az Olaszországban élő Tom Mueller, aki leleplező könyvet írt az olívaolaj körüli üzelmekről.

Az utóbbi néhány évben a nemzeti és tartományi hatóságok – mint például a Bari Körzeti Maffiaellenes Igazgatóság – többször is rajtaütöttek olasz gyárakon, ahol több tonna hamis címkés terméket foglaltak le vagy semmisítettek meg.

– Szerencsére Olaszországban fejlett az a technológia, amellyel meg lehet különböztetni a jó minőséget a hamisítványtól – mondja Mueller.
 

Bár a hatóságok lehallgatóberendezéseket és beépített ügynököket is alkalmaznak, a leleplezéshez gyakran inkább a szakértői kóstolás vezet, nem pedig a bármily látványos akciók. A Nemzetközi Olívatanács meghatározta az extraszűz olaj vegyi és érzékszervi jellemzőit. Például az olaj csak akkor kaphat „extraszűz” minősítést, ha az olajsavban kifejezett szabadsav-tartalma nem haladja meg a 0,8 tömegszázalékot.

– A silányabb minőség is feljavítható annyira, hogy az olaj átmenjen a vegytani teszten – állítja Mueller. – Az érzékszervi ellenőrzés azonban, amelyet nyolc képzett kóstolóból álló bizottság végez, elfogulatlan és statisztikailag megbízható eredményt hoz. Ha a tizenhét ismert ízhibából akár csak egyet is érzékelnek, az olaj nem extraszűz.

Legutóbb akkor tört ki botrány, amikor az Il Test-Salvagente fogyasztói magazin megbízásából a római Vám- és Monopóliumügyi Hivatal laboratóriumában végzett vizsgálat során 2015 májusában húsz népszerű szupermarket saját márkájából kilencben találtak hibát. Az olasz rendőrség hamisítás elleni és egészségügyi egysége a torinói ügyész, Raffaele Guariniello felügyeletével megismételte a vizsgálatot, és arra az eredményre jutott, hogy a Carapelli, a Bertolli, a Sasso, a Primadonna és a Coricelli cég néhány olívaolaja a címke állítása ellenére nem extraszűz.

Az extraszűz olívaolajnak határozottan felismerhető jellegzetességei vannakIdén júniusban az Olasz Versenyügyi Hivatal (Autorità Garante della Concorrenza e del Mercado) közel egymillió eurós bírságot rótt ki erre az öt márkára „megtévesztő kereskedelmi tevékenység” miatt.

A hatóság szerint a cégek félrevezették a vásárlókat, amikor a címkéken és a hirdetéseikben „extraszűz”-nek tüntették fel a termékeiket, amelyek valójában alacsonyabb minőségű „szűz” olajnak feleltek meg.

A Lidl kereskedelmi lánc, amely a Primadonna tulajdonosa, 550 ezer eurós büntetést kapott – a bírság megállapításakor figyelembe vették, hogy a versenyhivatal 2016. június 8-án megállapította: „a 2015. június 16-án leleplezett kereskedelmi tevékenységet [a bírság kiszabásakor] a cég még mindig gyakorolja”.

A Deoleo cég, amely a Sasso Classico, a Carapelli il Frantoio és a Bertolli Gentile tulajdonosa, 300 ezer eurós büntetést kapott olyan termékek forgalmazásáért, amelyek májusban lekerültek a szupermarketek polcairól. A Pietro Coricelli, amely 100 ezer eurós bírságot kapott, tavaly decemberben vonta ki a forgalomból kérdéses termékeit.

Valamennyi megbüntetett vállalat tagadta a visszaélést, és megkérdőjelezte az ellenőrzést végzők megbízhatóságát. Érveiket a versenyhivatal elutasította.

A vállalatok az ítélet kihirdetésétől számított 60 napon belül fellebbezést nyújthatnak be a Lazio tartományi közigazgatási bíróságnál – illetve 120 napon belül „különleges” fellebbezéssel élhetnek az olasz államelnöknél.
 

Európa-szerte új tudományos eljárásokat vezetnek be az olívaolaj tisztaságának megállapítására. Ilyen a Christian Gertz élelmiszermérnök által kifejlesztett szupergyors teszt, amely a közeli infravörös spektroszkópiás eljárást használja, valamint a hamisítványokat „kiszagoló” hordozható elektronikus berendezés, amelyet a spanyol Extremadura Egyetem kutatócsoportja készített.

Amikor idén márciusban razziáztak a Tuscan Extra Virgin Olive Oil konzorcium gyáraiban, olyan szállítóleveleket, számlákat és az olaj feljavítására vonatkozó leírásokat foglaltak le, amelyek arra utaltak, hogy a „toszkán” olaj valójában Görögországból és Pugliából származik, ám a hatóságok ezt csak a legújabb DNS-elemzés módszereivel tudták utólag bebizonyítani. Ezután 47 személy ellen indult nyomozás csalás és hamisítás ügyében.

Olasz rendőrök hamisított olívaolajat gyártókra bukkannak

Mostantól egyre nehezebb lesz büntetlenül olasz címkét ragasztani a külföldről származó olajokra: az olasz Poligrafikus Intézet és Állami Pénzverde által készített okoscímkét számozott plombával és a származás és forgalmazás adataira utaló QR-kóddal látták el. Mindezzel – a gazdaszövetség megfogalmazása szerint – remélhetőleg „végső csapást” mérnek a hamisítókra.

A Svájci Szövetségi Technológiai Intézet kutatói láthatatlan jelölést dolgoztak ki: az olaj eredetéről és forgalmazásáról szóló információt mikroszkopikus mágneses DNS-nanorészecskék hordozzák. Az olajospalackban észrevehetetlen részecskék mágnessel könnyen kihalászhatók az eredet ellenőrzése céljából.

Ugyanakkor az olasz kormány bejelentette, hogy súlyosabb büntetéseket fognak kiróni a bűnözőkre, különösen a visszaesőkre. Emellett pedig a nemzeti olívaterv keretében az állam 32 millió euróval támogatja majd az olívatermesztőket.
 

Pugliában Saverio és Grazia De Carlónak megvan a saját elképzelése arról, hogyan lehetne gátat vetni a hamisításoknak. Véleményük szerint hasznos volna új fametszési tanfolyamokkal támogatni a mesterség megújítását, a csalás elleni igazán hatékony módszer pedig a jól képzett termelők és tudatos fogyasztók új generációjának kinevelése.

A gyerekek is befutnak az ebédre – articsókát kapnak, meg burratát (mozzarellaszerű gyúrt sajtot), bacalaót (sós tőkehalat) és házi készítésű extraszűz olívaolajban eltett lampascionit (az üstökös gyöngyike hagymája).

A 35 éves Francesco okleveles olajkóstoló, a 38 éves Marina Milánóban tanult marketinget. Grazia azzal viccel, hogy olívaolaj folyik az ereikben. A bortermelőkhöz hasonlóan az ő jövőjük is azon múlik, kialakul-e egy tudatos fogyasztói réteg.

Francesco kevés olajat önt egy kék pohárba, és bemutatja, hogyan kell kóstolni. Coratina olívából készült, amelyet nagyra tartanak magas antioxidáns-tartalma miatt, és fiatalító, gyulladásgátló hatást tulajdonítanak neki.

A legjobb minőségű extraszűz olajra jellemző keserű, pikáns íze van. – Szeretem ezt a tájat, ezt a földet – magyarázza Francesco. – Tudja, mindig megvisel, ha ki kell vágnunk egy fát. A jól ápolt fák minden évben szépen teremnek. Érzelmi kapcsolat fűz hozzájuk.

Odalent, a malomban kialakított irodában a falat bekeretezett oklevelek borítják, a polcokon pedig érmek és trófeák sorakoznak, az egyiket Marina és Francesco „szenvedélyükért és önfeláldozásukért” kapták. Egy világtérkép mellett kiemelt helyen Einstein-idézet látható, amely akár az olasz olívatermelőket érintő kihívásra is vonatkozhatna: „A válság valóságos áldás emberre, országra egyaránt. Mert a válság fejlődéshez vezet.”

Vote it up
219
Tetszett?Szavazzon rá!