Csemegék Északon

Bár Finnország nem a sajtjairól híres, egy svájci sajtkészítő mégis ott valósította meg az álmát. Ismerje meg őt

Kapcsolódó cikkek

A svájci születésű Peter Dörig minden reggel hat óra előtt felveszi fehér gumicsizmáját és fehér kötényét, majd elindul a munkahelyére, egy régi tehénistállóba. Sajtkészítő – ami nem szokatlan foglalkozás Svájcban –, ám az ő tejfeldolgozó üzeme Finnország déli részén működik.

A Svájci-Alpok egy falujában felnőtt Dörig, aki egy sajtkészítő fia és unokája, külföldi utazásról álmodozott, de segítenie kellett az apjának a tejüzemében. Az iskola befejezése után folytatta a tanulmányait, és szakképzett sajtkészítő lett.

Ám Dörig továbbra is utazni vágyott, ezért teherautó-sofőrnek állt, Svájc és a skandináv régió között közlekedett. Amikor hallotta, hogy a finnek Ázsiába is szállítanak árut, úgy érezte, ezt neki ki kell próbálnia. Egy próbaút után, 1996-ban, Dörig a finnországi Nokiába költözött.

Munka közben kellett megtanulnia finnül, mégpedig gyorsan. Egyszer egy kolléga rádión többször is érdeklődött az „ulkolämpömittari”-ja felől. A szó végtelenül hosszúnak és teljesen érthetetlennek hangzott.

A kolléga kérte, hogy álljon félre. Odament a teherautóhoz, dühösen kocogtatta annak külső hőmérséklet-kijelzőjét, és azt kiabálta: – Erről beszéltem, és hét fokot mutat!

Miután a teherautó-sofőri állás négy évre rá megszűnt, a saját tejüzem gondolata foglalkoztatta. Tudta, hogy ez Finnországban lesz. Akkor már háza és barátnője volt ott, és a nyitottnak és találékonynak megismert finnek között otthon érezte magát. Megtalálta a helyszínt: egy udvarházhoz tartozó régi tehénistállót Sastamalában, egy Mouhijärvi nevű kis településen.

Dörig üzleti terv nélkül is kapott bankkölcsönt. – A józan észen kívül semmi mást nem kértek – mondja.

A berendezést Svájcból hozta, és a környékbeli gazdáktól rendelt tejet. 2002-ben sajtkészítő mester lett a saját tejüzemében, melynek a Herkkujuustola – csemegesajtüzem – nevet adta. Három évig nem tudott fizetést adni magának.

Idővel az üzem sok lelkes vevőt vonzott, s mára már négy főállású alkalmazottja van.

Korán kezdi a napot. Reggel hat előtt szűri és pasztörizálja a tejet, megtölti sajtmasszával az öntőformákat, megsózza a sajtot, megforgatja és lemossa az érlelődő sajttömböket, majd a takarítás következik. Dörig megjegyzi: a sajtkészítő munkájának mintegy 80 százaléka takarítás és az eszközök elmosogatása.

Bár Finnország nem a sajtjairól híres, Dörig ápolja a finn sajthagyományt, például készít úgynevezett leipäjuustót, kenyérsajtot, tojássajtot (tejből és tojásból), sőt még a népszerű oltermannit is. Az a célja, hogy összeházasítsa a finn alapanyagokat és ízeket a hagyományos svájci receptekkel és módszerekkel.

Folytatódik tehát a családi hagyomány, amelyet Dörig tovább is adhat. Öt éve nősült, Mouhijärviban született feleségének, Jenninek és neki négy kislányuk van. A nyolcéves legidősebb már évekkel ezelőtt bejelentette, hogy sajtkészítő lesz, ha felnő. Egy másik kislány pedig élvezi a takarítást, aminek Peter Dörig igencsak örül.

Vote it up
319
Tetszett?Szavazzon rá!