Csempésszen nyarat otthonába

Ültessen hagymásokat cserepekbe vagy más edényekbe télen, és egészen húsvétig virágozni fognak

Olyan hagymákat keressen, amelyeket külön erre a célra neveltek, így valószínűbb, hogy jó eredményt ér el velük. Ha vízelvezető lyuk nélküli cserepekbe ülteti, tárolhatja őket akár bútorokon is anélkül, hogy azokban kár keletkezne. Az edények aljára tegyen apró kavicsot vagy tört cserepet és durva tőzeget vagy mohát, hogy a víz ne gyűljön ott össze. Hagymások ültetéséhez készített rostos komposztot használva a gyökerek növekedése gyorsabb lesz, és a nedvesség is jobban megőrizhető anélkül, hogy a levegőt kizárná, de használható bármilyen jó cserépföld is.

Általános szabály, hogy a hagymákat úgy ültesse el a cserépbe, hogy tetejük 2-3 centiméterre legyen a cserép peremétől. Ezután takarja be őket még egy réteg rostos vagy egyéb komposzttal úgy, hogy annak felszíne 1 centivel legyen a cserép pereme alatt. A jácintot ültetheti úgy, hogy a hagyma „koronája” (az a rész, ahol a szárkezdemény fog megjelenni) éppen csak látszódjék a felszín felett. Öntözés előtt töltse fel a cserepet földkeverékkel a szegélyig. A szobai hagymásoknál a cél mindig az, hogy „tömeges” színeket kapjon, ezért minden edénybe tegyen annyi hagymát, amennyit az képes eltartani, és olyan szorosan, ahogy csak lehet.

Látványos nárcisz- vagy tulipánbemutatót kaphat, ha a hagymákat egy cserépbe két rétegben ülteti. Az első réteget helyezze a cserép középmagasságába, töltse fel a réseket komposzttal majdnem teljesen a hagymák tetejéig, majd helyezze el a következő réteg hagymát az elsők közötti részeken. Ez a módszer a jácintnál nem használható.

Minden szobai hagymásnál szükséges, hogy a növény gyökerei még azelőtt kitöltsék az edényt, mielőtt a virágzó hajtás növekedni kezd. Ez 10–14 hetet vesz igénybe, és a folyamat számára a nedves, sötét és hűvös hely a legmegfelelőbb. Az ültetés és öntözés után az edényeket csomagolja be újságpapírba, majd tegye a leghűvösebb tárolóhelyiségbe vagy szobába. Ki is viheti a szabadba, északra néző fal mellé. Csomagolja be újságpapírba, hogy ne piszkolódjon be, majd fedje 15 centis réteg komposztált fakéreggel, homokkal vagy talajjal.
 

Kíváncsi, hogyan díszíthet cserepet?

Vote it up
274
Tetszett?Szavazzon rá!