Cseresznyés muffin

Gyümölcsérés idején szentségtörésnek tűnik, de akár befőttből is készítheti

Hozzávalók 24 darabhoz
50 dkg cseresznye vagy meggy 20 dkg vaj 15 dkg cukor 1 csipet só 1 tasak vaníliás cukor 1 kiskanál reszelt citromhéj 1 evőkanál cseresznyepálinka 4 db tojás 27 dkg BL112-es búzaliszt 1 kiskanál sütőpor sütőpapír kosárkák

Elkészítés
1. A cseresznyét megmossuk, leszedjük a szárát és kimagozzuk. Egy szűrőedényben jól lecsepegtetjük. A sütőt 180 °C-ra (légkeveréses sütő 160 °C, gázsütő 2–3-as fokozat) előmelegítjük. A papírkosárkákat a muffinsütő mélyedéseibe tesszük.

2. Kézi mixer habverőjével kikavarjuk a vajat a cukorral, a sóval, a vaníliás cukorral, a reszelt citromhéjjal és a cseresznyepálinkával; így egy habos fehér krémet kapunk.

3. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat. 25 dkg lisztet összekeverünk a sütőporral, a tésztára szitáljuk és hozzákeverjük. A maradék lisztet mélytányérba szórjuk, és beleforgatjuk a jól lecsepegtetett cseresznyét.

4. A cseresznyét óvatosan a masszához keverjük. Ezután a tésztát két kiskanállal kétharmad magasságig a papírkosárkákba töltjük.

5. A süteményeket az előmelegített sütőben 20–25 perc alatt aranybarnára sütjük. A tepsiket süteményesrácsra tesszük, és kihűtjük a muffint. Frissen, félkeményre felvert tejszínhabbal tálaljuk.
 

Tipp
Cseresznyés-csokoládés muffin 15 dkg vajat és 7 dkg étcsokoládét (70%-os kakaótartalommal) forró vízfürdő fölött megolvasztunk. Kihűtjük, majd 10 dkg cukorral, 1 csipet sóval, 1 tasak vaníliás cukorral és 0,5 dl vörösborral habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojásokat, a lisztet és 1 evőkanál kakaót, végül a cseresznyét is a masszába keverjük. A tésztát az alaprecept szerint a papírkosárkákba töltjük, és a megadott idő alatt kisütjük. A kihűlt cseresznyés-csokoládés sütemények tetejére vékonyan fehér csokoládémázat csorgatunk.

Vote it up
245
Tetszett?Szavazzon rá!