Csicsókaleves köménymaggal

Az újburgonyára emlékeztető csicsókának jellegzetes, finom íze van, és remek krémlevest lehet készíteni belőle

Hasonló receptek

Hozzávalók 6 személyre
1,5 dl félzsíros tej só és fekete bors 1 gerezd fokhagyma összevágva 2 db sárgarépa összevágva 1 db zellerszár összevágva 1,5 dkg vaj 1 db kis fej vöröshagyma apróra vágva 1 evőkanál citromlé 1,2 liter csirkealaplé, lehetőleg házi 1 kiskanál köménymag 50 dkg csicsóka 4 evőkanál sovány főzőtejszín

A díszítéshez: 3 evőkanál petrezselyemzöld felaprítva 1 db kis sárgarépa

Elkészítés
1. A citromlevet egy tál hideg vízbe öntjük. A csicsókát meghámozzuk, felszeleteljük, és azonnal beletesszük a folyadékba. (Ha levegő éri, a meghámozott csicsóka gyorsan elszíneződik.)

2. Egy lábasban felolvasztjuk a vajat. Leöntjük a csicsókáról a vizet, és a zellerszárral, a vöröshagymával, a sárgarépával és a fokhagymával együtt a lábasba tesszük. Lefedjük az edényt, és a zöldségeket kb. 10 percig dinszteljük, vagy addig, amíg meg nem puhulnak.

3. Felöntjük az alaplével, és hozzáadjuk a köménymagot. Felforraljuk a levest, mérsékeljük a hőfokot, és fedő alatt 20 percig csendesen főzzük. Turmixgépben pépesítjük, vagy finom lyukú szitán áttörjük. Kézimixer segítségével a lábasban is pürésíthetjük.

4. Visszaöntjük a lábasba, belekavarjuk a tejet és a tejszínt, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Óvatosan felforrósítjuk, ügyelve rá, nehogy felforrjon. Közben a díszítésre szánt sárgarépát gyufaszálnyi csíkokra vágjuk. A levest melegen tálaljuk, és a csíkokra vágott sárgarépával vagy egy kevés apróra vágott petrezselyemmel díszítjük.
 

Tipp
A csirkealaplé helyett használhatjuk a zöldségalaplé gazdagabb változatát is. A fentiekben leírt módon zelleres pasztináklevest is készíthetünk. A csicsóka helyett 50 dkg meghámozott és összevágott zellergumót, a sárgarépa helyett pedig 2 feldarabolt pasztinákot használunk. A zellerszárat kihagyjuk. A baconszalonna jól illik a csicsókához és más gyökérzöldségekhez. Vajban megpirítunk 10 dkg apróra vágott szalonnát, amelyről levágtuk a bőrt, majd kiszedjük a zsiradékból, és félretesszük. A zöldségeket a lábasba helyezzük, majd folytatjuk a leves elkészítését az alaprecept szerint. Tálaláskor a sárgarépa helyett a szalonnát szórjuk az ételre, a kenyérkockákkal és a petrezselyemmel együtt. Még laktatóbb, ha krémsajttal megkent, megpirított franciakenyér-szeletekkel tálaljuk.

Vote it up
259
Tetszett?Szavazzon rá!