Csinálhatja a történelmet

Az egykori szenegáli árvát, Karamba Diabyt első fekete bőrűként a német parlament tagjává választották

Kapcsolódó cikkek

Júniusi este. A hallei konferenciaközpontban 150 ember gyűlt össze, hogy meghallgassák a híres filmrendező, Andreas Dresen előadását a mozi varázsáról. Kevéssel hét óra előtt sötét öltönyös, piros nyakkendős férfi lép a színpadra. Városi tanácsos, aki hamarosan a német parlament, a Bundestag szociáldemokrata képviselője lehet.

A világ minden részéről idesereglett újságírók szemében ez kisebbfajta szenzáció – Karamba Diaby ugyanis fekete bőrű. Ő lesz az első, teljesen afrikai származású választott képviselő a német parlamentben. Ráadásul Szász-Anhaltból jön – a német hatóságok szerint ez a tartomány egyike azoknak, ahol a legtöbb szélsőjobboldali erőszakos cselekmény történik. Az újságírók elképedése láttán Karamba Diaby a fejét csóválja. – A médiaérdeklődés csupán annak a jele, hogy a bevándorlók milyen kevesen vannak a közéletben – mondja az 51 éves politikus. Szász-Anhalt lakosságának zöme nem jobboldali, különben hogyan választhatták volna be őt a városi tanácsba?

Diaby a nővére családjában nőtt fel Marsassoumban, Délnyugat-Szenegál egyik kisvárosában. Édesanyja nem sokkal az ő születése után, édesapja pedig hét év múlva halt meg. Később Diaby a fővárosba, Dakarba ment egyetemre. Ez egyedül a bátyjának volt köszönhető, aki szerény ösztöndíját megosztotta vele. Diaby kapcsolatba került a nemzetközi diákmozgalommal, így jutott tudomására, hogy lehetőség van tanulni  a vasfüggöny mögötti országokban. A jelentkezési íven Diaby több tantárgyat és országot is bejelölt. Csehszlovákia, Bulgária, Kelet-Németország. Az ajánlat rövid táviratban érkezett: „Vegyészet Halléban.”

– Nagyon megkönnyebbültem – mondja Diaby. – Végre saját erőből finanszírozhattam a tanulmányaimat. – Nagybátyja megvette neki a repülőjegyet a szocializmusba. – És nehogy aztán nekem kommunista legyen belőled! – kiáltotta utána a repülőtéren.

1985. október 2-án Karamba Diaby leszállt az Aeroflot járatáról Berlinben. Némettudása két szóra korlátozódott: BMW és Bundesliga. – Szörnyű hideg volt – emlékezik vissza. Állandóan folyt az orra, de nem tudta, hol vehetne zsebkendőt. Egy idős hölgy egy drogéria előtt odasúgta neki: jöjjön vissza csütörtökön 11 óra tájban, mert akkor kapnak egy szállítmányt. – De csak egy csomaggal vásárolhat, fiatalember – tette hozzá –, hogy másoknak is jusson.

Karamba Diaby otthon érzi magát Halléban

Diaby megélte a berlini fal leomlását, diplomát, majd doktorátust szerzett, megnősült, gyerekei születtek. Soha nem lett kommunista. Ehelyett szociáldemokrata lett, miután látott egy filmet Willy Brandt német kancellárról, a karizmájáról, a bátorságáról, ahogy ott térdelt Varsóban a gettó emlékműve előtt. Diaby még aznap este elküldte a tagfelvételi kérelmét. Egy évre rá, 2009-ben már tagja volt a hallei városi tanácsnak.

Diaby meggyőződése, hogy az emberek a személyes találkozások során túljutnak az előítéleteiken. – Az én történetem bizonyítja, hogy a szolidaritás, az együttműködés és a tanuláshoz való hozzáférés joga lehetőségeket teremthet. – És ha csaknem 30 év után Halléban az emberek időnként megjegyzik neki: „Jól beszél németül, Diaby úr!”, ő mosolyogva válaszol: „Maga is!”

Vote it up
239
Tetszett?Szavazzon rá!