A húsételek között az első helyet ostromolja a csirke. Tegyük hozzá: méltán, hiszen hagyományos magyar fogásként is átveheti az elsőket illető aranyvillát. Ráadásul az alábbi példa bizonyítja, hogy képes a megújulásra is.
Hozzávalók 4 személyre
1 evőkanál étolaj • 2 szál póréhagyma • 1 kg csirkecombfilé • 7 dl csirkealaplé • 1,7 dl száraz fehérbor • 25 dkg apró csiperkegomba • 2 evőkanál frissen aprított petrezselyem • 2 evőkanál kukoricaliszt (vagy kukoricakeményítő) • 0,5 dl víz • tengeri só • frissen őrölt fekete bors • 35 dkg linzertészta • 40 dkg leveles tészta • tojás
Elkészítés
1. A sütőt előmelegítjük 180 C-ra. Az apróra vágott póréhagymát az olajban közepesen nagy lángon megpirítjuk (kb. 3 perc), majd hozzáadjuk a kis kockákra vágott csirkét, az alaplét és a fehérbort, és fedő nélkül puhára főzzük (kb. 45 perc).
2. Hozzáadjuk a félbevágott gombafejeket és a petrezselymet, és további 5 percig főzzük. A kukoricalisztet a vízzel csomómentesre keverjük, majd folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a csirkés-gombás raguhoz, és kb. 5 percig (forrásig) főzzük, hogy besűrűsödjön. Sózzuk, borsozzuk, és félretesszük hűlni.
3. A linzertésztát belisztezett felületen 3 mm vastagságúra nyújtjuk, kibélelünk vele egy 24 cm átmérőjű, mélyebb sütőformát, és belekanalazzuk a tölteléket.
4. A leveles tésztát 3-4 mm vastagságúra nyújtjuk, lefedjük vele a tölteléket, majd villával megszurkáljuk, hogy a sütés közben keletkező gőz el tudjon távozni. A kétféle tésztát körben összetapasztjuk, és a pite tetejét megkenjük tojással. Sütőbe tesszük, és kb. 40 perc alatt ropogósra sütjük.
Ismerjen meg más csirkéspite-recepteket is!
Hozzászólás