Hozzávalók 6 adaghoz
2 evőkanál olívaolaj • 3 póréhagyma, megmosva, a fehér és halványzöld részek durvára aprítva • 2 zellerszár, durvára vágva • 2 nagy sárgarépa, megtisztítva, vastagon felszeletelve • 1 nagy rózsaburgonya, héjastól falatnyi darabokra vágva • 10 dkg gomba, vastag szeletekre vágva • 3 evőkanál sima liszt • 0,5 kiskanál szárított, morzsolt kakukkfű • 0,25 kiskanál só • 5 dl csirkealaplé • 30 dkg főtt csirkehús, falatnyi darabokra vágva • 20 dkg friss vagy mélyhűtött zöldborsó • 1 csomag mélyhűtött vajas- (vagy omlós) tészta • 1 nagy tojás, 1 evőkanál tejjel felverve a megkenéshez
Elkészítés
1. Közepes hőfokon forrósítsuk fel az olajat egy nagy lábosban. Adjuk hozzá a póréhagymát, a sárgarépát és a burgonyát. Időnként megkeverve pároljuk 5 percig, majd adjuk hozzá a gombát.
2. Pároljuk további 5 percig (időnként keverjük meg), majd adjuk hozzá a lisztet, a kakukkfüvet és a sót. Öntsük hozzá a csirkealaplét, és közepes hőfokon, kevergetve főzzük 2 percig, amíg besűrűsödik. Adjuk hozzá a csirkehúst és a zöldborsót.
3. Öntsük át egy kb. 23-25 cm átmérőjű tűzálló tálba, és hagyjuk kihűlni.
4. Melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra.
5. Csomagoljuk ki a tésztalapot, és vágjunk ki belőle egy akkora darabot, mint amekkora a tűzálló tál. Az alsó oldalát kenjük be a felvert tojással, és rakjuk rá a tálban lévő töltelékre. Ha szükséges, vágjuk le a szélét. A tésztalap tetejét is kenjük be a tojással, majd a közepén vágjunk 4 darab 2,5 cm-es nyílást, hogy a gőz távozhasson.
6. Süssük a sütőben, amíg a töltelék forrni nem kezd, illetve a tésztalap aranybarnára nem sül (25-30 perc). Tálalás előtt legalább 10 percig hagyjuk állni.
Ismerjen meg más csirkéspite-recepteket is!
Hozzászólás