A lime-ot nevezik zöldcitromnak és limette-nek is. Igencsak hasonlít a citromhoz, de azért meg lehet különböztetni. Noha ugyanúgy tojás alakú, viszont valamivel kisebb, mint a citrom. Vékony héja még éretten is zöld, esetleg zöldessárga. Lédúsabb mint a citrom, íze savanyúbb, és enyhén kesernyés aroma jellemzi.
Délkelet-Ázsia trópusi vidékeiről származik, de manapság már számos más helyütt termesztik.
Európába a keresztes lovagok hozták magukkal több mint 800 éve. Sokféleképpen fel lehet használni, például számos koktélnak alkotóeleme.
Íme, pár további lime-recept!
Hozzávalók 4 személyre
10 evőkanál lime-lé • 0,8 dl víz • 14 dkg répa • 4 evőkanál halszósz • 3 evőkanál cukor • 4 gerezd fokhagyma • 2 db piros chilipaprika • 2 db csirkemellfilé
Elkészítés
1. A lime-lét a vízzel, az apróra reszelt répával, a halszósszal, a cukorral, az egész fokhagymával és az apróra vágott chilivel néhány percig összeforraljuk, és félretesszük.
2. A csirkét növényi olajon megsütjük, és tálaláskor a szószt a tetejére kanalazzuk.
Hozzászólás