Csodatévő cékla

Tele van egészséges tápanyagokkal, de jó, ha tudja: akad néhány meglepő mellékhatása. Ám nem kérdés, merre billen a mérleg nyelve

Kapcsolódó cikkek

Előny: véd a rák ellen
A céklában sok olyan antioxidáns és gyulladásgátló anyag található, amelyről bebizonyították, hogy csökkentheti a rák kockázatát. Szép vörös színét a betacianintól kapja – erről a festékanyagról néhány kutatás kimutatta, hogy megvédheti a sejteket a karcinogénektől. Egy másik összetevője, egy rosttípus csökkentheti a vastagbélrák kockázatát. Dr. Mehmet Oz szerint már napi 5 deka cékla fogyasztása véd a veserák ellen.

Előny: csökkenti a szívbetegségek esélyét
A céklában sok folsav és betain van. Ez a két tápanyag együtt csökkentheti a vérben az érelmeszesedést és szívbetegséget okozó homocisztein szintjét.

Előny: védi a szemet
A cékla levele gazdag luteinben. Ez az antioxidáns csökkenti a szemben az időskori makuladegeneráció és a szürke hályog kockázatát. Ezen kívül számos olyan bioaktív vegyület található benne, amely javítja a szem és az idegszövetek egészségét.

Előny: csökkenti a demencia kockázatát
A céklában lévő nitrátokból értágító anyagok keletkeznek, segítve az egész szervezetben a keringést, egyebek közt javítva az agy vérellátását. MRI-vizsgálatokkal kimutatták, hogy azoknál az időseknél, akik céklalevet is tartalmazó nitrátgazdag étrenden éltek, javult a homloklebeny fehér állományában a vérellátás.

Előny: megakadályozza a székrekedést
A rostok segítik az anyagcserét, márpedig a céklában jócskán van rost. Íme, pár céklás recept!

Előny: fokozza az állóképességet
Angol kutatók szerint azoknak a sportolóknak, akik edzés előtt almalével kevert céklalevet ittak, nagyobb volt az állóképessége és kisebb volt a nyugalmi vérnyomása, mint azoknak, akik nem fogyasztottak céklalevet. A céklának ezt a hatását a benne lévő nitrátokkal magyarázzák. Más kutatások arra utalnak, hogy a céklaturmix megkönnyíti a sétálást az idősek számára.

Kockázat: vesekövességet okozhat
Ha hajlamos vesekövességre, érdemes elkerülnie a céklát. Mivel sok benne a vizeletben kristályokat képző oxalát, hozzájárulhat a vesekövek kialakulásához. Tudta viszont, hogy a citrom jó a vesekő ellen?

Kockázat: köszvényt okozhat
A céklában található oxalát hozzájárulhat a köszvény kialakulásához, amelyet a szervezetben felhalmozódó húgysav vált ki.

Kockázat: elszínezi a székletet
A cékla segítheti az anyagcserét, de ne rémüljön meg, ha a vizelete vagy a széklete piros lesz. Nem vérzés jele, és teljesen ártalmatlan.

Vote it up
287
Tetszett?Szavazzon rá!