Csokikalauz

A Valentin-nap remek alkalom, hogy csokit adjunk (és kapjunk). De mennyit tud erről az élvezetes csemegéről? Kattintson, és kiderül

1502 Ebben az évben Kolumbusz Kristóf negyedik alkalommal tér haza az Újvilágból, és ekkor ismerteti meg a kakaóbabot az európaiakkal.

1842 A Cadbury csokoládégyár eladja az első tábla csokoládét.

1910 Megkezdődik a csokoládékereskedelem, amely a második világháború után óriási növekedésnek indul, amikor az Egyesült Államok hadseregében a katonák ellátásának részévé válik.

Antioxidánsok A csokoládéban lévő antioxidáns hatású flavonoidokról bebizonyították, hogy csökkentik az infarktus kockázatát.

Étcsoki Átlagosan 50% kakaómasszát és kevesebb mint 12% tejport tartalmaz.

Fehér csokoládé Nem tartalmaz kakaóport, csak kakaóvajat, cukrot, tejet és vaníliát.

Feniletilamin Ez az ingerületátvivő anyag lehet a felelős a csokoládé hangulatjavító hatásáért.

Félédes csokoládé Legalább 35% kakaómasszából és kevesebb mint 12% tejporból készítik.

Ganache Torták, bonbonok töltelékéhez, díszítéséhez használt csokoládékrém.

Kakaóbab A nyers, keserű bab a csokoládékészítés alapanyaga. Körülbelül 400 szemből készül fél kiló csoki.

Kakaófa A dél-amerikai esőerdőkben található örökzöld fa termése adja a kakaóbabot. Manapság a legtöbb kakaót Nyugat-Afrikában termesztik, az Egyenlítőtől 20 fokra északra és délre.

Kakaómassza A megtisztított, pörkölt és őrölt kakaóbabból kinyert folyékony anyag, amelyből a csokoládét, illetve a kakaóport készítik.

Fürdés közben csokit evő nőKakaóvaj A kakaóbabból kinyert kissé színezett fehér zsír, amely a csokoládé olvadós állagát adja.

Koffein A csokoládé élénkítő hatását elsősorban a benne lévő cukornak köszönheti. A legtöbb csokiban kevesebb koffein található, mint egy csésze koffeinmentes kávéban.

Marcipán Az egyik első szilárd állagú csokoládékészítmény.

Montezuma Az azték uralkodó így magasztalta a csokoládét: az istenek itala, amely ellenállóvá tesz és legyőzi a fáradtságot.

Pörkölés Miután leszedték és megszárították a kakaóbabot, alacsony hőfokon pörkölik, hogy javítsák az ízét.

Szürkülés Helytelen tároláskor fehér vagy szürke foltok, csíkok keletkezhetnek a csokoládén, amely ettől még fogyasztható marad, bár íze kicsit édeskésebb lehet.

Tápanyag 30 gramm csokoládé energiatartalma 150 kalória, ám ennek fele zsírból származik. Emellett króm, vas, magnézium, foszfor és kálium is található benne.

Tejcsokoládé Legalább 10% kakaómasszát, 12% tejport és 3,39% tejzsírt tartalmazó csokoládé. Rendszerint kakaóvajat, cukrot és vaníliát kevernek hozzá.

Temperálás A kakaóvajat ezzel a hűtő, majd melegítő eljárással szilárdítják meg. Ennek köszönhetően a csokoládét csepegtetésre és bevonatok készítésére is alkalmassá teszik.

Xocolatl Montezuma ezzel a kakababból készült keserédes itallal kínálta Hernán Cortés spanyol hódítót.

Vote it up
412
Tetszett?Szavazzon rá!