Csokitalpaló

Mindenki szereti a csokoládét, mégis jórészt csak annyit tudunk róla, hogy kakaóbabból készül. Íme, pár további érdekesség

Alapvetően kakaómassza és cukor keveréke, amit néha tejjel, mézzel, szárított gyümölcsökkel vagy fűszerekkel ízesítenek. Eredetileg a dél-amerikai őslakosok kedvelt itala volt, egészen Hernán Cortésig, aki a 16. században Európában is bemutatta. Az aztékokhoz hasonlóan sokáig mi is csak italként ismertük, míg a 20. században aztán több feltaláló kemény munkája nyomán megszületett az első táblás változata is.

A csokoládét kakaófafélék magjából, a kakaóbabból készítik. A nyers babokat begyűjtik, érlelik, pörkölik, megszabadítják a héjától, és addig őrlik, amíg zsíros massza nem lesz belőle. Ezt aztán vagy stabilizálják kakaóvaj, cukor, vanília, tejpor vagy szójalecitin hozzáadásával, vagy sajtolják, hogy kakaóvajat és kakaóport nyerjenek belőle. Attól függ, mi lesz a késztermék.

Étcsoki A kakaómasszához hozzáadott cukorral és további kakaóvajjal készül a keserű vagy fekete csokoládé. Rengeteg fajtája van, minősége (és ára) függ a kakaóbabtól, a feldolgozás gondosságától, a hozzáadott anyagoktól, az ízesítéstől és persze a kakaótartalomtól is. Minél több benne a kakaó, annál keserűbb, annál intenzívebben csokiízű a termék. A nagy cukrászok szerint, ha igazán jó csokis édességet akarunk készíteni, az 50-70%-os kakaótartalmú táblákat vadásszuk! Persze ez nem olcsó mulatság.

Fehér csokoládé Ha a sajtolt kakaómasszából csak a vajat használjuk fel, amit cukorral és fűszerekkel, például vaníliával dúsítunk, fehér csoki lesz belőle.

Gianduja: Az olaszok és svájciak kedvence a kakaómasszához fele részt mogyoró- vagy mandulapaszta hozzáadásával készül. Megesik, hogy kis mennyiségben (5%) sűrített tej vagy tejszárazanyag is kerül az édességbe.

Kakaópor A kakaómasszából sajtolás után nyert kakaóporban kevés a növény zsírtartalma, azaz a vaj. Többféle verzióban létezik. Keserű, cukormentes változatát sütéshez és főzéshez használják. Íze intenzív, így segítségével a sütemények, tészták, töltelékek könnyen és a csokoládéhoz képest takarékosabban nyerik el dús zamatukat. Létezik zsírszegény és cukorral kevert változata is, ez utóbbit leginkább csak inni jó, a profik nem ajánlják sütéshez.

Mártócsokoládé A tortabevonó minőségi megfelelője, leginkább a cukrászoknak jut belőle. Kakaótartalma magas, és a könnyebb olvaszthatóság kedvéért bőven tartalmaz hozzáadott kakaóvajat is.

Tejcsokoládé Ha a kakaómasszához a cukron és a kakaóvajon túl tejterméket (tej, tejszín, tejzsír) is adnak, tejcsokoládé lesz belőle. Az első tejcsoki tejporral készült, hála Henri Nestlé kreativitásának.

Tortabevonó A csokoládéhoz általában nem sok köze van. Kakaótartalma alacsony, viszont sok a hozzáadott növényi zsiradék. Nagyanyáink ugyan ezzel sütöttek, mi mégis jobban járunk, ha drágább, de magasabb kakaótartalmú termékkel helyettesítjük.

Vote it up
196
Tetszett?Szavazzon rá!