Csokoládés disputa

Vajon miről árulkodnak a legújabb tudományos kutatások? Tényleg annyira egészséges eledel ez a finomság? Eláruljuk!

Mintha a tudósok is mentséget keresnének arra, hogy több csokoládét egyenek. Erre utal azon egészséges hatások nagy száma, amelyeket az utóbbi időben összefüggésbe hoztak e csemegével: a vérnyomáscsökkentéstől a szélütés veszélyének enyhítésén át a szellemi képességek fokozásáig mindenféle jótékony tulajdonsággal felruházták már.

De egyáltalán, minek tanulmányozzák a csokoládét? Ha utánanézünk, kiderül, hogy bizonyítottan nem csupán édes csemege. Mint Daniele Piomelli amerikai anatómus és neurobiológus, a Kaliforniai Egyetem irvine-i orvosi akadémiájának professzora elmagyarázta, a csokoládé szemlátomást különleges hatást gyakorol az emberi szervezetre.

– Ennivalónál több, gyógyszernél kevesebb – állítja róla Piomelli, azaz legalábbis az étcsokoládéról, nem a tejcsokiról (amely tele van cukorral) és pláne nem a fehér csokoládéról (amely egyáltalán nem is tartalmaz kakaót).

– Egyes jelek arra mutatnak, hogy pszichoaktív, azaz hatása túllép az ízén és az állagán. – A csokoládé hatása hasonló a kávééhoz és a teáéhoz, de a hatásmechanizmusa egyelőre nem tisztázott.

Az persze nem meglepő, hogy a díszdobozba csomagolt csokoládé nem hagyja érintetlenül az ember szívét. Ám nemrégiben két vizsgálat is megállapította, hogy a rendszeres csokoládéfogyasztás erősíti a szív- és érrendszeri egészséget.

Svéd kutatók több mint tíz éven át kísértek figyelemmel férfiakat, és adataik alapján a rendszeresen csokoládét fogyasztóknál csökken az agyvérzés és a szélütés kockázata. (Örömhír a hölgyeknek: a kutatócsoport korábban nőknél is ugyanilyen eredményre jutott.)

Egy olasz kutatócsoport idősebbeknél azt tapasztalta, hogy egyeseknél a csokoládé egyik összetevőjének köszönhetően csökkenhet a vérnyomás, és javulhat a kognitív funkció, azaz az agyműködés. A vizsgálati alanyok nyolc héten át kaptak ezzel a kakaóbabban is megtalálható vegyülettel készített italt.

A Nobel-díjasok kiváló kognitív működéséhez nem fér kétség. Egy kardiológus a New England Journal of Medicine orvosi szaklapban tette közzé megfigyelését, miszerint éppen azokban az országokban a legmagasabb a Nobel-díjat elnyerők aránya, ahol a lakosság a leginkább csokoládéfaló. Mindkét kategóriában Svájcé az első hely.

Táplálkozástani szakemberek azonban alighanem sietve megjegyeznék: ezek az eredmények nem jelentik azt, hogy helyes dolog napi egy-két nagy tábla csokoládét bekebelezni. A csokoládés nyalánkságok zömében annyi a többletcukor és -zsír, ami miatt nem jelentkeznek a kedvező hatások. No de különleges alkalmakkor miért ne járhatna szerettei kedvében? Kényeztesse őket bátran egy-egy tábla étcsokoládéval! Hivatkozzon arra, hogy csakis az egészségük lebegett a szeme előtt.
 

Ismerjen meg étcsokoládés recepteket!

Vote it up
312
Tetszett?Szavazzon rá!