Csokoládés püspökkenyér

Ha hagyományosan, pisztácia nélkül szeretjük, ízesíthetjük-díszíthetjük mandulaforgáccsal is

Hozzávalók 1 őzgerincformához (30 cm)
10 dkg étcsokoládé 12,5 dkg lágy vaj 10 dkg cukor 4-4 csepp citrom- vagy narancsolaj 1 evőkanál rum 4 tojás 15 dkg darált mandula 5 dkg étkezési keményítő 1 csipet fahéj 1/2 tasak sütőpor 4–5 evőkanál tej 1 csipet só 10 dkg baracklekvár 20 dkg csokoládés tortabevonó 5 dkg natúr pisztácia zsiradék és liszt a sütőformához

Elkészítés
1. A csokoládét finomra reszeljük. A vajat a cukorral, a citrom- vagy narancsolajjal és a rummal egy tálban habosra kikavarjuk. Kettéválasztjuk a 4 tojást, és a sárgáját egyenként a vajas krémbe keverjük.

2. A mandulát elvegyítjük a csokoládéreszelékkel, az étkezési keményítővel, a fahéjjal és a sütőporral. Az egészet a krémbe keverjük, és annyi tejet öntünk hozzá, hogy a tészta csak nehezen váljék el a kanáltól.

3. A sütőt 180 °C-ra (légkeveréses sütő 160 °C, gázsütő 2–3-as fokozat) előmelegítjük. A tojásfehérjékből a sóval kemény habot verünk, és előbb a kétharmad részét, majd a maradékot is a tésztába forgatjuk.

4. Kikenjük az őzgerincformát, és belisztezzük. Beletöltjük a csokoládés masszát. A tésztát az előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 40 percig sütjük. Kivesszük, és a formában hagyva 10 percig pihentetjük.

5. Süteményesrácsra borítjuk, megkenjük a baracklekvárral, és hűlni hagyjuk. Megolvasztjuk a csokoládémázat, és bevonjuk vele a süteményt. Mielőtt a máz egészen megdermedne, rászórjuk a darabolt pisztáciát.

Vote it up
187
Tetszett?Szavazzon rá!