Hozzávalók 1 őzgerincformához (30 cm)
10 dkg étcsokoládé • 12,5 dkg lágy vaj • 10 dkg cukor • 4-4 csepp citrom- vagy narancsolaj • 1 evőkanál rum • 4 tojás • 15 dkg darált mandula • 5 dkg étkezési keményítő • 1 csipet fahéj • 1/2 tasak sütőpor • 4–5 evőkanál tej • 1 csipet só • 10 dkg baracklekvár • 20 dkg csokoládés tortabevonó • 5 dkg natúr pisztácia • zsiradék és liszt a sütőformához
Elkészítés
1. A csokoládét finomra reszeljük. A vajat a cukorral, a citrom- vagy narancsolajjal és a rummal egy tálban habosra kikavarjuk. Kettéválasztjuk a 4 tojást, és a sárgáját egyenként a vajas krémbe keverjük.
2. A mandulát elvegyítjük a csokoládéreszelékkel, az étkezési keményítővel, a fahéjjal és a sütőporral. Az egészet a krémbe keverjük, és annyi tejet öntünk hozzá, hogy a tészta csak nehezen váljék el a kanáltól.
3. A sütőt 180 °C-ra (légkeveréses sütő 160 °C, gázsütő 2–3-as fokozat) előmelegítjük. A tojásfehérjékből a sóval kemény habot verünk, és előbb a kétharmad részét, majd a maradékot is a tésztába forgatjuk.
4. Kikenjük az őzgerincformát, és belisztezzük. Beletöltjük a csokoládés masszát. A tésztát az előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 40 percig sütjük. Kivesszük, és a formában hagyva 10 percig pihentetjük.
5. Süteményesrácsra borítjuk, megkenjük a baracklekvárral, és hűlni hagyjuk. Megolvasztjuk a csokoládémázat, és bevonjuk vele a süteményt. Mielőtt a máz egészen megdermedne, rászórjuk a darabolt pisztáciát.
Hozzászólás