Csontépítő egyszeregy

Egyes sportágak alkalmasabbak a csontok megerősítésére, mint mások. Ön tudja, hogy melyek ezek, és hogyan a leghatékonyabbak?

A hirtelen erőbehatással járó, úgynevezett ütközéses gyakorlatok – így a kocogás, ugrás és szökdelés – jobban erősítik a csontokat, mint a gyaloglás, a kerékpározás vagy az úszás. Edzés közben figyeljen az alábbiakra:

>> Ne ragadjon le! Az edzés intenzitását fokozatosan növelni kell, hogy még egészségesebbé tehesse a csontokat. Fontos, hogy idővel növelje a felemelni szánt súlyt, meredekebb terepen kocogjon, magasabbra ugorjon, és – például a kéztámasz elhagyásával – nehezítse az egyensúlygyakorlatokat.

>> Kapja fel a terheket! A súlyok gyors emelgetése (erőedzés) inkább erősíti a csontokat, mint a nehéz súlyok lassú felemelése (hagyományos rezisztenciaedzés).

>> Váltogasson! Az edzés közbeni irányváltás és más-más magasságba ugrás jobban serkenti a csontokat, mint a gépies ismételgetés.

>> Fújja ki magát! Ha rövid, intenzív szakaszokban edz, és szüneteket iktat be, az jobbat tesz a csontjainak, mint a huzamos ideig folyamatosan tartó edzés.

Csontjaiért sokat tehet azzal is, hogy odafigyel a táplálkozására. A szilva például valóságos csodaszer a csontritkulás ellen, de a tea flavonoidjai is segítenek, sőt akár hiszi, akár nem, a sör és a bor is jó lehet. A szénsavas üdítőkkel viszont nem árt vigyázni. Emellett a pihentető éjszakai alvás is fontos, hiszen ekkor zajlik a csontok újraépítése. Íme, pár tanács a jó alváshoz.

Vote it up
188
Tetszett?Szavazzon rá!