Csontritkulásban szenved? Van remény!

Magyar kutatók rendkívül biztató eredményt értek el állatkísérletek során

Kapcsolódó cikkek

A csontritkulás kezelésében egyszer talán segíthet egy új eljárás, a iontoforézis – veti fel a lehetőséget egy állatkísérlet.

Debreceni kutatók csontritkulásos patkányok egy részénél hormonpótlást végeztek, másik részüknél pedig napi négy alkalommal fél órás iontoforézisre került sor. Az iontoforézis során a lábszárcsont feletti bőrre erősített elektródák segítségével egyenárammal kalcium- és foszfáttartalmú mikrorészecskéket juttattak be a csontba.

Négy hétig tartó iontoforéziskezelés után az állatoknál a kezelt lábszárban a csontsűrűség megegyezett a hormonpótlásban részesülőkével – egyszersmind jócskán meghaladta a placebóval kezelt állatokét. A hatás még kifejezettebb volt akkor, ha az állatok a iontoforézis mellett hormont is kaptak.

A következő lépés, hogy a iontoforézis hatékonyságát embereken is kipróbálják. – A végső cél egy olyan eljárás, amely azoknál alkalmazható, akiknél csak egy csontot, például a combcsontot vagy az alkarcsontot érinti a csontritkulás – mondja Szekanecz Zoltán professzor, a vizsgálat vezetője.
Forrás: Physical Therapy

Vote it up
336
Tetszett?Szavazzon rá!