Csontvédő sör és bor

A tejről köztudott, hogy jó a csontoknak, de újabb kutatások szerint a mértékletes szeszfogyasztás is csonterősítő lehet

A titok a mértékletesség! A túlzásba vitt alkoholfogyasztás éppen hogy károsítja a csontozatot – nemcsak a teljes szervezetet.

Óvatos duhajok
– Korábbi kutatások eredményei arra utalnak, hogy idősebb férfiaknál és a változás kora után a nőknél a mértékletes alkoholfogyasztás védelmet nyújthat a csontritkulást jelző csontsűrűség-csökkenés ellen – mondta el Katherine Tucker, a HNRCA, Tufts Egyetem étrendértékelési és epidemiológiai kutatási programjának igazgatója. Tucker és munkatársai 2471 férfi és menopauzán átesett nő csontsűrűségét elemezték. Azt találták, hogy a napi egy vagy két pohár sört vagy bort fogyasztóknak akár 8 százalékkal is nagyobb volt a csontsűrűsége, mint az absztinenseknek.

Kinyomozott nyomelemek
Az eredmény egy lehetséges oka a sör különösen magas szilíciumtartalma: ez a nyomelem hozzájárul a csontsűrűség fenntartásához, mondja a kutató. Korábbi tanulmányok szerint a szilícium könnyebben szívódik fel a folyadékokból. Kevésbé világos azonban, hogy a tömény italok és a bor miért alkalmas a csontsűrűség megóvására.

Visszatérve a borra
– Az adatok alapján azt is érdemes lenne tovább vizsgálni, hogy vajon a borban található antioxidánsok, mint például a rezveratrol és más polifenolok – egyéb, az egészségre nézve előnyös hatásaik mellett – rendelkeznek-e csontvédő hatással – teszi fel a kérdést Tucker.

A rezveratrol a kékszőlő héjában található meg, és a vörösbor egyik összetevője. Állatkísérletekben kimutatták róla, hogy véd a csontritkulás ellen is. Emellett van más csodás hatása is: a cukorbetegeken is segíthet, de szívvédő hatása is van, sőt egyes rákbetegségek ellen is jó lehet.

Erre koccintsunk!
További kutatás szükséges annak bizonyításához, hogy valóban a mértékletes alkoholfogyasztás eredményezi-e az erősebb csontozatot. – Nem tudjuk határozottan megmondani, hogy ezen alkoholos italok pontosan melyik összetevője segíti elő a csontok egészségét, mivel az eredményeink nem klinikai vizsgálatból, hanem egyszerűen csak megfigyelésekből származnak – mondja Tucker. – Ezért senki ne bízza kizárólag az alkoholra csontjai egészségét!
 

Íme, pár remek, vörösbort is tartalmazó recept.

Vote it up
354
Tetszett?Szavazzon rá!