Életünk két részre oszlik. Az elsőben felépítünk magunknak egy világot, a másodikban szép lassan leromboljuk. Miután lemondtunk a Mikulásról, és rájöttünk, hogy a tanító néni is izzad hónaljban, megdöbbenéssel kell szembenéznünk azzal, hogy magyarnak hitt ételeink nemcsak a mi asztalainkat gazdagítják. De ne dőljünk a kardunkba: ettől még ugyanolyan finomak, mint eddig.
Hozzávalók 4 személyre
5 dkg rizs • 12 dkg füstölt szalonna • 2 vöröshagyma • 2 gerezd fokhagyma • 60 dkg darált hús • só, bors • 1/2 kiskanál majoránna • 3-4 savanyúkáposzta-levél (egészben) • 1 kg savanyú káposzta • 1 csípős paprika • 1 birsalma • 40 dkg füstölt oldalas • tejföl a tálaláshoz
A galuskához: 1 tojás • csipet só • 10 dkg liszt
Elkészítés
1. Az olajat felhevítjük, az apróra vágott hagymát megdinszteljük benne, majd megszórjuk a fűszerpaprikával, hozzáadjuk a kockára vágott húst, és enyhén megpörköljük.
2. Hozzáöntünk egy kevés vizet, majd sózzuk, borsozzuk, és 10-12 percig pároljuk.
3. Ezután hozzáadjuk a kockára vágott zöldségeket, felöntjük vízzel, és puhára főzzük.
4. Közben hozzáadjuk a csípős paprikát, és ízlés szerint még sózzuk, borsozzuk.
5. Míg a leves fő, galuskatésztát készítünk, majd mielőtt a zöldségek teljesen megpuhulnának, a levesbe szaggatjuk, és készre főzzük benne. Végül hozzáadjuk a citromlét, és tálalás előtt megszórjuk petrezselyemmel.
Hozzászólás