Cukorbeteg? Ezeket tisztázza orvosával

Most tudta meg, hogy diabétesze vagy prediabétesze van? Ezentúl nagyon oda kell figyelnie az egészségére

Könnyen eluralkodik az emberen a tanácstalanság, miután kiderül róla, hogy cukorbeteg, vagy hamarosan az lesz. – A hosszú, egészséges élet titka azonban nem más, mint hogy a kezébe vegye az irányítást a betegség fölött – állítja az orvos Maureen Clement, a Kanadai Diabétesz Társaság klinikai és tudományos részlegének vezetője. – A lehető legteljesebb körű tájékoztatásra van szüksége ilyenkor a betegnek, annak érdekében, hogy nyeregbe kerüljön. Fontos, hogy meg legyen győződve arról, hogy képes lesz helytállni, akármilyen kihívások is várjanak rá.

Hogy ehhez mi a legfontosabb? Az, hogy jó kapcsolata legyen az egészségügyi személyzettel, hiszen közös célért dolgoznak: az ön egészségügyi állapotáért. Az orvosok nem tudják teljesíteni a feladatukat, ha ön nem teljesíti az önét: felkészülten érkezik a találkozókra, és bátran kérdez. Összegyűjtöttünk négy fontos kérdést.

Hol tudhatok meg többet a cukorbetegségről?
A Magyar Cukorbeteg Országos Szövetség honlapja jó kiindulópont, de nem az egyetlen információforrás – vigyázni kell azonban az internettel, egyes oldalak kevésbé megbízhatóak, mint a többi. – Fontos, hogy megbízható forrásból tájékozódjon – figyelmeztet dr. Clement. – A cukorbetegség remek pénznyerési lehetőség, amelyet rengeteg csaló igyekszik kihasználni. Fontos, hogy kritikusan olvassa az aktuálisan legújabb gyógymód leírását! Inkább kérje meg orvosát, hogy ő ajánljon könyveket, honlapokat és egyéb forrásokat a tájékozódáshoz.

Mire kell a leginkább odafigyelni?
Nagyon fontos, hogy szigorú legyen önmagával szemben – a hétköznapi döntések nagyon nagy hatással vannak az állapotára. Nyomasztóan nagy, teljesíthetetlen feladatnak tűnhet az elvárás, hogy egyszerre minden szokását változtassa meg. – A betegnek fel kell mérnie, hogy mely szokásai ártalmasak – magyarázza dr. Clement. Kérje ki orvosa véleményét, hogy mivel kezdjen neki életmódja megújításának.

Milyen segédeszközöket lehet igénybe venni?
Vérvizsgálat otthon, vérvizsgálat a rendelőben, étel- és edzésnapló – rengeteg mindent nyomon kell követni, le kell jegyezni. Ma már sok olyan segédeszköz adott, amelyek segítenek átlátni a káoszt. Ízlése szerint választhat, hogy papíron szeretné rendszerezni az életét, vagy egy okostelefonos alkalmazás segítségével.

Hogyan előzhetem meg az állapotom romlását?
A betegek egyharmada esetében a prediabétesz felismerését követő öt éven belül a betegség teljesen kifejlődik – állítja dr. Clement. Mivel szövődmények közül a szívbetegség a legveszélyesebb, fontos, hogy felmérje és kiiktassa a rizikófaktorokat – így például a dohányzást. Miután már diagnosztizálták a cukorbetegséget, alapvető, hogy szigort gyakoroljon önmagával szemben a kezelése során – így kordában tarthatja a betegséget. Kérjen személyre szabott tanácsokat orvosától. Ne felejtse el, hogy ön felel az életmódjáért, és az orvosával megbeszélt találkozók is az ön érdekét szolgálják. – Árulkodik a betegek hozzáállásáról az, ahogy mentegetőznek az orvosnál, attól tartva, hogy az megharagszik, mert valamit elmulasztottak – meséli dr. Clement. – Pedig a vizitnek nem az a célja, hogy az orvos kedvében járjanak – hanem saját egészségük biztosítása.

Vote it up
130
Tetszett?Szavazzon rá!