Czeizel Endre

Az orvos-genetikus a színházi előadásokat és a szépirodalmi műveket is máshogy értelmezi, mint mások. Videónkból kiderül, hogyan

Kapcsolódó cikkek

1935 április 3-án született Budapesten. Tanulmányait a budapesti Cisztercita gimnáziumban és a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban folytatta, majd általános orvosi diplomáját a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerezte meg 1959-ben. Az Országos Közegészségügyi Intézetben (OKI-ban) kezdett dolgozni, elsősorban a veleszületett rendellenességek okainak kutatásával foglalkozni. 1965-ben védte meg e témakörben kandidátusi disszertációját.

Orvos-genetikus ismeretterjesztőként 1976-ban hódította meg a tévénézők szívét Születésünk titkai című sorozatával, amelyeket azután újabbak követtek: Jövőnk titkai, Az Élet él és élni akar, Ki viszi át a szerelmet, Szexfilm, AIDS, Génjeink titkai stb.

Úttörőként létrehozta a genetikai tanácsadás rendszerét, és kidolgozta az optimális családtervezési modellt.

Több mint 500 angol nyelvű tudományos közlemény, 38 magyar ismeretterjesztő, valamint 20 tudományos szakkönyv írója, amelyek közül 8 több nyelven jelent meg.

Az utóbbi évtizedekben a művészi és tudományos tehetség genetikai vonatkozásai foglalkoztatják, például elemzi a kivételes talentumú muzsikusok, költők, festőművészek, matematikusok és természettudósok családfáját.

Vote it up
327
Tetszett?Szavazzon rá!