Hozzávalók 8 személyre
3 dl meleg tej • 2 db tojás • 90 dkg liszt • 2 zacskó porélesztő • 10 dkg cukor • 50 dkg vaj • 2 csipet só • porcukor
A töltelékhez: 10 dkg étcsokoládé • 30 dkg szeletelt mandula, pirítva • 10 dkg porcukor • 5 dkg kakaópor • 10 dkg vaj • 2 db tojásfehérje
A bevonathoz: 2 db tojássárgája • 6 evőkanál tej • 10 dkg porcukor • 10 dkg szeletelt mandula, pirítva
Elkészítés
1. A tésztához a tejet és a tojást összekeverjük. A lisztet, az élesztőt, a cukrot, a vajat és a sót kézi mixerrel összedolgozzuk, majd amikor a vajból még kis darabok látszanak, összekeverjük a tejes-tojásos keverékkel. Belisztezett felületen tésztát gyúrunk belőle, majd legalább 4 órára (de akár egy egész éjszakára) lefóliázva hűtőbe tesszük.
2. A töltelékhez a csokoládét vízgőz fölött megolvasztjuk. A mandulát a cukorral és a kakaóporral aprítógépben összedolgozunk. Hozzáadjuk a vajat, a tojásfehérjét és a felolvasztott csokoládét, és krémesre keverjük.
3. A tésztát kétfelé osztjuk, kinyújtjuk, és az egyik felét egy 23 cm átmérőjű tortaformába tesszük. A tölteléket a közepébe kanalazzuk úgy, hogy a széleit üresen hagyjuk. A maradék tésztát a tetejére helyezzük, és a széleket összezárjuk. Konyharuhával letakarva 1-1,5 órára meleg helyre tesszük.
4. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A bevonathoz a tojássárgáját összekeverjük a tejjel, a cukorral és a mandulával, és a tészta tetejére kenjük. A süteményt 45- 50 percig sütjük, majd egy órára félretesszük hűlni. A díszítéshez pár csepp hideg vízben feloldunk egy kevés porcukrot, és a süti tetejére csorgatjuk.
Hozzászólás