Dés László

Ő a magyar dzsessz egyik legelismertebb előadóművésze. Számos sikeres színpadi mű és film zenéje fűződik a nevéhez

Dés László Budapesten született 1954. január 9-én. Zenei tagozaton végezte általános iskoláját. Emellett 1963 és 1971 között zongoraoktatásban részesült.

1971-ben vették fel a Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatóriumba, ahol 1973-ig klarinét, majd 1976-ig szaxofon szakra járt.

A zenei életbe már 1974-ben bekapcsolódott, öt évvel később Dimenzió néven saját együttest alapított. A zenekar kilenc évig működött, ezalatt három lemezt adtak ki.

1987-ben Horváth Kornéllal és Snétberger Ferenccel együtt megalapította a Trio Stendhalt. Az együttessel nagy sikert ért el, több lemezüket Olaszországban vették fel, Európa-szerte koncerteztek, de felléptek Indiában is. Zenéjük különlegessége a kamarazenével vegyített dzsessz volt.

Együttese mellett dalszövegíróként és zeneszerzőként is dolgozik, számos magyar film zenéjét szerezte. Emellett musicalt is szerzett, valamint a Jazz+Az együttes zeneszerzője és zenekarvezetője volt.

1993-ban szólista lett, kortárs szerzők műveit adta elő, elsősorban kamara- és szimfonikus zenekarokkal. Hangszerei a szoprán és a tenorszaxofon, játékát az érzékeny és „szubjektív hang”, az improvizációs dallamvezetés jellemzi. Dést azon kevés zenészek egyikének tartják, akiket a szakma, a kritikusok és a közönség is egyaránt tisztel.

2003-ban új együttest alapított Dés sextet néven, melynek szaxofonosa lett, egy évvel később a Magyar Jazzművészek Társaságának elnökévé választották.

Pályafutása során többek között dolgozott Geszti Péterrel, Bereményi Gézával, Udvaros Dorottyával, Básti Julival, Cserhalmi Györggyel, Kulka Jánossal, Koltai Róberttel, Kovács Katival, Horváth Charlie-val, Szulák Andreával, Váczi Eszterrel, Presser Gáborral, Somló Tamással. (Wikipédia)

Vote it up
348
Tetszett?Szavazzon rá!