DNS némi csavarral

Ahogy a DNS egyre több titkát tárják fel, a leleményes kereskedők egyre kreatívabb módokon használják énlenyomatunkat

Megjelent: 2009. március

Kapcsolódó cikkek

 

Testing, Testing
Police are using it to catch crims and men and women are using it to establish paternity. In fact, DNA testing is entering the public arena like never before. And personal genome services, as DNA agencies are calling themselves, are the consultants du jour, with clients paying anywhere from between $1050 to $370,000 for personal decoding services.

For some, it may be a simple matter of establishing whether you and a friend share a common ancestor; others may wish to check if they have, say, a gene for speed and should be aiming to make the next Olympic team.

If you have $350,000 to spare, DNA specialists can map the entire genome sequence, decoding the six billion-odd individual bits of information that make up a person's genome to calculate their risk of developing any one of 2000 common and rare conditions. Offering people a glimpse of conditions they might suffer later in life has the benefit of possible prevention.

But who will cough up that amount of money to find out what's going to kill them? In a sign of our times, one US agency reports that business is booming.

But Is It Art?
An artwork depicting your DNA hanging over the mantelpiece for all to admire gives new meaning to the concept of family portrait. Simply send a cheek swab sample off by mail to Canadian company DNA 11 and it will create a unique print of your genetic code for as little as $570. The prints measure up to 92cm by 138cm and are available in a range of colours. For more information, see dna11.com.

Biology Bling
In a slightly more tasteful gesture of devotion than a pendant vial filled with a loved one's blood, you can now wear DNA close to your heart. By providing a cheek swab or blood sample of a human you love, or a fur or feather sample of a pet, a replica of the genetic fingerprint can then be encased in a tiny tube to be worn on a chain around your neck. The Perpetua Life Jewel pendant costs US$75 and is a modern twist on the old lock of hair in a gold locket idea. Check them out at perpetua.us. Jewellery is also a hot-ticket item at thednastore.com, an online novelty shop for all things related to DNA and genetics. With 14-carat gold double-helix earrings for US$260 ($274) a pair, you can wear your genes on any occasion. Other merchandise for the genome-minded includes DNA-inspired mugs, table lamps, mouse pads and ties. Yes, neckties.

Love Lab
Imagine bypassing sloppy kissing all those frogs and hooking straight up with the prince. Now, DNA dating services are eliminating the guesswork and angst from dating. An American matchmaking service, ScientificMatch, has harnessed the power of DNA analysis (via cheek swabs) to scientifically match potential mates. For the princely sum of US$1995.95 it claims to find a soul mate with whom you are more likely to enjoy a satisfying sex life, increased faithfulness, higher fertility and healthier children. They say it is all in the genetic code.

Próba
A rendőrség bűnözők elfogására használja, míg a férfiak és nők az apaság megállapítására. A DNS-vizsgálatok általános felhasználása egyre nagyobb teret kap. A személyes génállomány-szolgáltatók, vagyis a DNS-ügynökségek nagyon felkapottak mostanában, az ügyfelek a génállományuk dekódolásáért 1050 dollártól egészen 370 ezer dollárig terjedő összeget is hajlandók kifizetni.

Lehet szó olyan egyszerű kíváncsiság kielégítéséről, mint hogy van-e közös ősünk egy barátunkkal, de ellenőrizhetjük azt is, hogy megvan-e bennünk a gyorsaság génje, és hogy van-e esélyünk bekerülni a következő olimpiai csapatba.

Ha van felesleges 350 ezer dollárja, DNS-specialisták az egész génállományát feltérképezik, és dekódolják azt a hatmilliárd különálló információdarabkát, amely egy személy génállományát alkotja, és amelyekből kétezer gyakori és ritka betegség kockázata is kiszámítható. Ha tudomást szerezhetünk az esetleges későbbi betegségeinkről, az lehetőséget adhat a megelőzésre.

De kinek van ennyi pénze arra, hogy megtudja, miben fog meghalni? Az egyik amerikai ügynökség szerint az üzlet virágzik.

Ez tényleg művészet?
A DNS-ünket ábrázoló, kandallópárkány felett lógó műalkotás, amelyet mindenki megcsodálhat, új értelmet ad a családi portré fogalmának. Egyszerűen csak küldjön el postán egy szájnyálkahártya-kenetet a kanadai DNA 11 nevű cégnek, és 570 dollárért elkészítik az ön genetikai kódjának egyedi nyomatát. A nyomatok 92x138 cm-esek, és többféle színben készülnek. További információért keresse fel a dna11.com oldalt.

Biológiai bizsu
Ha odaadásunkat kicsivel ízlésesebb módon szeretnénk jelezni, mint hogy a szerettünk vércseppjeit hordjuk magunkon egy nyakláncon lógó üvegcsében, mostantól már a DNS-ét is viselhetjük a szívünk fölött. Ember esetében szájnyálkahártya-kenet vagy vérminta alapján, háziállat esetében bunda- vagy tollminta alapján készül el az a genetikus ujjlenyomat-másolat, amelyet egy apró tokba zárva láncra fűzve hordhatunk a nyakunkban. A Perpetua Life Jewel medál mindössze 75 dollárba kerül, és tulajdonképpen az aranymedálba zárt hajtincs hipermodern változata. Többet megtudhat a perpetua.us oldalon. Az ékszerek a thednastore.com-on is nagyon keresettek, ahol a DNS-sel és a genetikával kapcsolatos árucikkeket forgalmazó internetes áruházat talál az újdonságokra fogékony vásárló. A 14-karátos aranyból készült kettős spirál fülbevalókkal, amelyek párja 260 dollárba kerül, a génjeit bármilyen alkalomra felveheti. A génmániások további ajándéktárgyakat is találhatnak itt, köztük DNS ihlette bögréket, asztali lámpákat, egérpadokat és nyakkendőket. Igen, nyakkendőket.

Szerelemlabor
Képzelje el, hogy nem kell undok békákat csókolgatni, és egyből a herceggel találkozhat. A DNS-en alapuló társközvetítők kiszűrik a randizással járó találgatást és szorongást. Egy amerikai társközvetítő cég, a ScientificMatch a (szájnyálkahártya-kenet alapján végzett) DNS-elemzés előnyeit hasznosítja, és tudományosan párosítja össze a társakat. A hercegi 1995,95 dolláros díjért azt ígérik, hogy olyan lelki társat találnak nekünk, akivel valószínűbb a kielégítő szex, nagyobb fokú a hűség, magasabb a termékenység, és várhatóan a közös gyermekek is egészségesebbek. Szerintük mindez ott van a génkódban.

Vote it up
218
Tetszett?Szavazzon rá!