Dagi cicusok

Elhízott, netán reménytelenül túlsúlyos a macskája? Nincs egyedül vele. Ha megfogadja a szakértő tanácsait, segíthet rajta

Az amerikai állatorvosok szövetsége szaklapjában a kisállatok „legelterjedtebb egészségügyi problémájának” nevezték ezt a napjainkban járványos méreteket öltő súlykérdést.

Felmérések szerint a duci macskák nagy hányada mozgásszegény életmódú, négy fal között egyedül vagy másodmagával tartott, keresztezett fajtájú, ivartalanított hím. Az emberekhez hasonlóan valószínű tehát, hogy a súlyfölösleg genetikai és – az étrend mellett más – környezeti okokra is visszavezethető.

Ez nem jelenti azt, hogy a gazdik nem felelősek a helyzetért. Tony Buffington, az Ohiói Állami Egyetem állatdietetikusa serkentő beltéri környezetet javasol – például játékszereket, mászókát, kaparófát – a mozgás elősegítésére. Így kevésbé fenyegeti cicusát az elhízás és a cukorbetegség réme.

Ha kövérnek találja a macskáját, az állatorvos megvizsgálhatja és értékelheti erőnléti állapotát, ami a puszta testtömeg mellett az alkati adottságokat is figyelembe veszi.

Vote it up
338
Tetszett?Szavazzon rá!