Dajkamesék új kiadásban

A tudomány kiderítette, hogy a nagyinak végig igaza volt: számos népi bölcsesség megállja a helyét

A tyúkhúsleves jó a meghűlésre
Dr. Stephen Rennard, a Nebraskai Egyetemi Kórház munkatársa igazolta, hogy a felesége nagymamájának receptje szerint készült leves akadályozhatja az úgynevezett neutrofil granulociták vándorlását – ezeknek a fehérvérsejteknek fontos szerepe van a hörgőváladék képződésében. Ugyanakkor a tyúkhúsban lévő cisztein aminosav oldhatja a légúti nyákot, a paprika kapszaicintartalma pedig köptető hatású.

A méz sebforrasztó
A méz természetes fertőtlenítő – magas répacukor-tartalma gátolja a baktériumok szaporodását.

A lóromlevél gyógyítja a csaláncsípést
A csalán savasságát közömbösíti a lórom vagy más lúgos kémhatású, nedvdús levél, például a rozmaringé és a zsályáé.

A túlzásba vitt szerelem megvakíthat
Van benne valami. Igaz, hogy csak elvétve, de a fokozott hasűri nyomás emelheti a nyomást a koponya visszereiben. Ha ez tartósan fennáll, károsodnak a szem ideghártyájának finom erei, homályossá válik a látás. Ez azonban sokkal gyakrabban súlyemeléssel, heves köhögéssel vagy hányással összefüggésben alakul ki.

A szegfűszeg elmúlaszthatja a fogfájást
Elizabeth Kay professzor, a Brit Fogorvosok Szövetségének tudományos tanácsadója szerint a szegfűszeg olaja ma már sok elismert fogászati fájdalomcsillapító fontos összetevője. A szegfűszeg eugenolt tartalmaz, amely egyszersmind fertőtlenítő és fájdalomcsillapító hatású.

Az ujjszopás kiálló foghoz vezet
A rendszeres nyomás előretolhatja a fogakat. Hagyományos védekezés például az, hogy a gyermek kezére álmában kesztyűt húznak.

A reggeli rosszullét kislányt jósol
A stockholmi Karolinska Intézet kutatói megállapították, hogy az ilyesmivel kínlódó várandós anyák 25 százalékkal nagyobb valószínűséggel adnak életet leánygyermeknek. A hányingert okozhatja a humán koriongonadotropin nevű hormon, amelynek megemelkedett szintje a lánymagzattal áll összefüggésben.

Vote it up
165
Tetszett?Szavazzon rá!