Dalolj, ne háborúzz!

Alba Hyseni albán menekültből a magyar underground zene sztárja lett. Ismerje meg az elképesztő hang tulajdonosát!

Kapcsolódó cikkek

Azonnal intézkedni fognak, hogy javuljon az élelmezés – mondta a törékeny, fiatal nő szerbül a szemben álló dühös embereknek. A bicskei menekülttábor ebédlőjében szinte tapintani lehetett a feszültséget, ami az után támadt, hogy évekkel korábban lejárt szavatosságú konzerveket osztottak szét.

1998 első napjait írtuk. Az albán Alba Hyseni Kőszeg Ferencnek, a Magyar Helsinki Bizottság egyik alapítójának, az ismert jogvédőnek a szavait tolmácsolta. Valaki visszakiabált: – Mikor? – fordította angolra a kérdést Alba, majd albán, macedón, horvát, bosnyák és orosz nyelven tolmácsolta a választ: – Még ma.

Kőszeg elismeréssel figyelte a hosszú hajú, sötét szemű, fátyolos hangú 21 éves nőt. A jogvédő azért érkezett a táborba, hogy megoldja a helyzetet, ám tolmácsa nem volt – ekkor szóltak Albának, hogy segítsen, hiszen tudták róla, milyen sok nyelven beszél.

Alba Hyseni szülei diplomaták voltak, így Alba, a családi hagyományoknak megfelelően, magába szívta a nyelvek szeretetét. – Angolul is meg kell tanulnod – mondta édesapja az általános iskolás lánynak.

– Szerbül, horvátul már tudok, most tanulom az oroszt. Minek az angol is? – értetlenkedett Alba.

– Minél több nyelvet értesz, annál többet tudsz a világról – jelentette ki az édesapja.

Mire a lány 20 éves lett, a balkáni háború és az eluralkodó albángyűlölet miatt Belgrád már nem volt biztonságos a számukra, ezért 1997 novemberében egyetlen bőrönddel felszállt egy Magyarország felé tartó turistabuszra – és tudta, hogy egyhamar aligha tér vissza az új államokra szakadt szülőhazájába. Budapesten jelentkezett menekültstátusért, s már aznap a bicskei tábor lakója lett.

Miután a segítségével sikerült megelőzni a komolyabb konfliktust a táborban, megváltozott Alba élete is. Két éven át tolmácsolt koszovói és bosnyák menekülteknek. Később Budapesten kezdett dolgozni. Éveken át nyelveket tanított, elsősorban angolt. Magyarul is megtanult.

Jelenleg egy vitaminokat forgalmazó nemzetközi cég regionális képviselője, így akár elégedett is lehet, csakhogy volt még egy álma, amelyet régóta szeretett volna megvalósítani.

– Ugye nem baj, ha próbálunk egy kicsit? – kérdezte három orosz szobatársától, amikor 2001 májusában frissen verbuvált zenekarával besétált a kollégiumi szobába. A billentyűs az ágy szélre telepedett, a gitáros az ablakhoz állt, a dobos a falhoz tolta az asztalt. Aztán Alba énekelni kezdett, erőteljes hangja mintha a Föld mélyéből tört volna fel.

Évekig tartott, mire sikerült a megfelelő együttest megszerveznie. Első sikerét 2007-ben aratta a budapesti Zöld Pardon ifjúsági szórakozóhelyen. Dalai, amelyben az underground stílust világzenei elemekkel, balkáni ízzel ötvözi, egyre népszerűbbek lettek. 2010-ben megjelent az Inner Mission című albuma, tavaly pedig elnyerte az év legjobb énekesnője díját az Antropos.hu kulturális online magazintól.

– Édesanyámnak köszönhetem a zene, az éneklés szeretetét – mondja Alba a fellépése előtt a budapesti Muzikum klubban. Kicsit később a mikrofonhoz lép. Arca kifürkészhetetlen, ám a hangja elsöprő erővel tölti be a termet.

Egyszerre árad öröm és bánat a testes hangból: ajándék a közönségének és az országnak is, amely befogadta.

Vote it up
259
Tetszett?Szavazzon rá!