Delejes páciens

Egy kétkedő orvos ismerkedése az alternatív gyógyászattal

Kapcsolódó cikkek

A középkorú, szakállas férfi keménykalapjával és nyaksáljával operettes hangulatot árasztott. Amint belépett a rendelőmbe, lerogyott egy székre. – Egyre jobban kínoz a légszomjam – panaszolta előregörnyedve. – A gyógyszer sem segít.

Derékig levetkőzött, hogy meghallgathassam a szívét. Ekkor vettem észre, hogy valami a mellkasára van rögzítve. – Mi ez? – kérdeztem.

A kezembe nyomta. – A mágnesem.

Kifejtette, hogy a mágneses erőtér tágítja az ereket. A mágnesek jótékony hatást gyakorolnak a szervezetre. Néhány éve használja őket sebgyógyításra, fejfájása enyhítésére és szíve erősítésére. Azt állította, amióta a mágnest a mellkasára helyezte, javult a szívműködése. Amikor megismerkedtünk, a sír szélén állt.

– Hol is volnék már a mágnes nélkül! – jegyezte meg.

– Nekem is szólnia kellett volna a dologról – mondtam.

– Sosem kérdezett róla – felelte. – Mindig elutasítóan viselkedett, ha szóba került a természetgyógyászat.

– Nem tudok róla, hogy bizonyították volna az alternatív gyógymódok hatását – hebegtem.

Mert nem olvasom a legfrissebb szakirodalmat, válaszolta.

Nem rendkívüli ez a helyzet: nagyjából minden harmadik amerikai használ természetgyógyászati készítményeket, eszközöket, ám a lesújtó véleménytől félve nem szól róla az orvosának. Mit tehet a doktor?

A The Annals of Internal Medicine amerikai belgyógyászati szakfolyóirat 2002-ben közölt egy cikket, amely a zen felfogását javallotta. A szerzők azt írták, amennyiben egy bizonyítatlan hatású gyógymód (például a mágnesezés) nem ártalmas, akkor alighanem eltűrhető, kivált akkor, ha a szokványos kezelésektől csak csekély eredmény várható.

Tudomásul vettem páciensem kritikáját, és rájöttem, hogy több tisztelettel tartozom neki. Nem neheztelt rám, és elárulta, hogy tíz-egynéhány egyéb bizonyítatlan hatású készítményt is használ. Mielőtt távozott, ajándékba adott egy pici mágnest. Az íróasztalomon tartom emlékeztetőül, hogy amit nem kérdezünk meg, arra nem kapunk választ.

Vote it up
162
Tetszett?Szavazzon rá!