Depresszió: reménykeltő hírek

Három közkeletű tévedés és tény erről a gyakran fel nem ismert betegségről, amely mégis hihetetlenül sokakat érint

A depresszió bármely évben vizsgálva a lakosság 6-8 százalékát érinti, s az embereknek akár a 15 százaléka is megtapasztalhatja valamikor az élete folyamán. Ez az arány nagyobb, mint az asztmában vagy a cukorbetegségben szenvedőké, a depresszióról mégis csak ritkán beszélnek, és sokszor félreértik vagy nem is ismerik fel. Íme, néhány gyakori tévedés és tény a depresszióval kapcsolatban.

„Nem lehetek depressziós, hiszen van állásom.” A depresszió azokat is érintheti, akiknek látszólag minden téren sínen van az életük. Az európaiaknak nagyjából az egytizede mondja azt, hogy vett már ki betegszabadságot a depresszió miatt, derült ki az Európai Depressziószövetség (EDA) felméréséből. Egy új elemzés pedig a depressziót nevezte meg a mentálhigiénés okok miatt elveszített egészséges életévek legfőbb okaként.

„Ha depressziós volnék, egész nap az ágyban kuporognék és sírnék.” A depresszió sokféle módon hathat az emberek életére. Eltekintve a szomorúság érzésétől és az álmatlanságtól, az illető elveszítheti az érdeklődését az egyébként élvezetes vagy számára addig örömet szerző tevékenységek iránt (ideértve a szexet is), vagy megmagyarázhatatlan fájdalmat érezhet. Gyakori tünet lehet még a feledékenység, a határozatlanság és az összpontosítási képesség romlása is, ám sokan sem önmagukban, sem másoknál nem ismerik fel ezeket a figyelmeztető jeleket.

„Ha azt mondom, hogy depressziós vagyok, egész hátralevő életemben gyógyszereket kell szednem.” Az antidepresszánsok sokaknál enyhíthetik a tüneteket. Az is igaz viszont, hogy sokan semmiféle javulást nem tapasztalnak az elsőként (vagy másodikként) kipróbált gyógyszertől, ezért nagyon fontos, hogy a kérdést az orvosukkal is megbeszéljék. Hasznos lehet a beszélgetős terápia valamilyen formája, például a kognitív viselkedésterápia is. Van, akin az életmódváltás segít: egyesek például a testmozgásban találják meg a megoldást. Ami pedig az álmatlanságot illeti, egyre inkább az a szakemberek véleménye, hogy annak kezelése segít jobb kedvre deríteni a depresszióban szenvedőket.

Lehet, hogy depressziós vagyok?
Előfordult-e az elmúlt két hétben, hogy…

• elveszítette az érdeklődését egy addig élvezetes tevékenység iránt?
• alvászavarai voltak, vagy túl sokat aludt?
• gyakran érezte reményvesztettnek magát?
• eszébe jutott kárt tenni önmagában?

Ha a válasza igen, és ezek a problémák megnehezítik az életét, forduljon orvoshoz annak kiderítésére, hogy depressziós-e, és hogy mit lehet tenni ez ellen.

Vote it up
264
Tetszett?Szavazzon rá!