Diótorta aszalt szilvával

Nem könnyű elkészíteni, de garantáltan megéri a fáradságot

Hasonló receptek

Hozzávalók 6 személyre
20 dkg liszt 1,5 evőkanál porcukor 12,5 dkg vaj + a forma kikenéséhez 3 db tojás 2 db tojássárgája 17,5 dkg dió 20 dkg kristálycukor 1 kiskanál vaníliakivonat egy kevés tej

A szilvához: 16 db aszalt szilva 5 evőkanál brandy 15 dkg cukor 1 rúd vanília 2,5 dl víz

Elkészítés
1. A szilvát legalább 1 éjszakára beáztatjuk a brandybe. A lisztet alaposan összekeverjük a porcukorral és egy csipet sóval, majd apró darabokban hozzáadjuk a vajat, és elmorzsoljuk.

2. Hozzákeverünk 1 tojást és 1 tojássárgáját, majd a tésztát labdává formázzuk, és fóliába csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük.

3. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra, és egy 35x12 cm-es sütőformát felmelegítünk benne. A diót aprítógéppel morzsaszerűvé aprítjuk, majd hozzákeverjük a maradék 2 tojást, a cukrot és a vaníliát.

4. A tésztát a hűtőből kivéve kétfelé osztjuk, majd az egyiket belisztezett felületen a sütőformánál 4-5 centivel nagyobbra nyújtjuk. A felmelegített forma alját kivajazzuk, kibéleljük a kinyújtott tésztával, majd rákanalazzuk a diós keveréket.

5. A tészta másik felét is kinyújtjuk, és beborítjuk vele a diós keverék tetejét úgy, hogy a szélei lefedjék a sütőforma széleit. A kilógó részeket levágjuk.

6. A maradék tojássárgáját összekeverjük a tejjel, megkenjük vele a tészta tetejét, majd a sütőbe helyezve aranybarnára sütjük (kb. 35-40 perc).

7. Közben a szilvához a cukrot és a vaníliát a vízben felforraljuk, és addig forraljuk, míg sűrűsödni nem kezd (kb. 6-8 perc). Ezután a szilvát a brandyvel együtt hozzáöntjük, és további 2 percig főzzük, majd félretesszük hűlni.

8. A tésztát a sütőből kivéve 10 percig hűlni hagyjuk, majd óvatosan kiemeljük a formából, szeletekre vágjuk, és a szilvával körítve, melegen tálaljuk.

Vote it up
342
Tetszett?Szavazzon rá!