Diabétesz: nem elkerülhetetlen

Egyre többeket fenyeget, ráadásul éveken át lappanghat, ám néhány óvintézkedéssel csökkentheti a kockázatot

Ha a hozzáállás nem változik, a következő évtizedben világszerte egyre több cukorbeteget fognak diagnosztizálni, és sokan bele is halnak majd a betegség következményeibe. A 2-es típusú diabétesz és szövődményei már ma is komoly tételt jelentenek az egészségügy költségei között, egyrészt a többlet orvosi ellátás, másrészt a munkából való kiesés miatt. – A diabétesz személyes, családi és gazdasági teher – mondja dr. Pirjo Ilanne-Parikka a Finn Diabétesz Társaságtól.

A 2-es típusú cukorbetegség megjelenhet bármely életkorban, ám egyelőre még inkább az időseket érinti. Nem feltétlenül jár súlyos tünetekkel, éveken át lappanghat, így, ha valakinek az egészségi állapotát nem ellenőrzik rendszeresen, akkor ismerik csak fel, amikor az illető infarktuson, stroke-on esik át, vagy kialakult már az idegkárosodás.

A diabétesz károsíthatja a látást, a vesét, a májat, rontja a nemi funkciókat. A 2-es típusú cukorbetegséget inzulinrezisztencia előzi meg – ebben az állapotban a szervezet már nem elég érzékeny az inzulinra, a sejtek cukorfelvételét szabályozó hormonra. De az inzulinrezisztensek is – tehát akik úton vannak a cukorbetegség kialakulása felé – visszafordíthatják ezt a folyamatot életmódbeli változtatásokkal. – A legfontosabb dolog a súlygyarapodás megállítása és a súlyfelesleg csökkentése, illetve a napi fizikai aktivitás – mondja Ilanne-Parikka. Már kismértékű (5 százalékos) fogyás is csökkentheti a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét.

Így csökkentse a kockázatot!
Mozogjon!
– Vegyen egy lépésszámlálót, és tegyen meg naponta legalább 6500 lépést – javasolja Ilanne-Parikka. Lift helyett gyalog menjen fel az emeletre, autó helyett kerékpárral közlekedjen.

Étkezzen megfelelően! Egyen minél több növényi alapú ételt, köztük teljes kiőrlésű lisztből készült terméket. Tartózkodjon a szénsavas, cukros italoktól és a zsíros húsoktól.

Aludjon! – És ne dolgozzon éjt nappallá téve – teszi hozzá az orvos.

Ismerje a laborértékeit! Ilanne-Parikka azt ajánlja, legalább ötévente méresse meg a vércukorszintjét (azok pedig, akiknél már fennáll a diabétesz veszélye, évente).

Felvehetjük a harcot a cukorbetegséggel, ha az országok és állampolgáraik támogatják a diabétesz széles körű szűrését, a gyalogos és kerékpáros közlekedés biztonságos feltételeinek megteremtését, a fizikai aktivitást elősegítő programokat. Ezek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy egész közösségek általános egészségi állapota javulhasson, mondja Ilanne-Parikka.

Vote it up
282
Tetszett?Szavazzon rá!