Diktátorok pszichoanalízisben

Titkos jelentéseikben a CIA pszichológusai különböző állami vezetők lelkének mélyére ástak. Az eredmény rémisztő

A Pentagon 2008-ban készült titkos tanulmánya szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök személyiségét alapjaiban határozza meg… autizmusa.

A Putyinról felvett többórányi filmanyag alapos vizsgálatából az amerikai védelmi minisztérium kutatói és vezető neurológusai azt a következtetést vonták le, hogy „az orosz elnöknél idegrendszeri rendellenességek állapíthatók meg… elsősorban is az Asperger-szindróma, az autizmus egyik fajtája, amely az illető minden döntésére befolyással van”.

Putyin szóvivője mindössze annyit reagált, hogy „ekkora ostobasághoz nincs mit hozzáfűzni”. Nem ez volt az első eset, hogy az Egyesült Államok hírszerző közössége saját politikusai és diplomatái érdekében megpróbálta a távolból diagnosztizálni a külhoni vezetőket.

A CIA különböző fokú pontossággal ugyan, de régóta gyárt pszichológiai személyiségrajzokat nemzetközi hírű emberekről. Az alábbiakban hajdani államfőkről készült leírásokból csemegézünk.

Adolf Hitler
1943-ban az OSS (a CIA elődje a második világháború idején) megbízta Henry A. Murray-t a Harvard Pszichológiai Klinikájáról, hogy a távoli megfigyelés eszközeivel elemezze Hitler személyiségét. Murray és munkatársai bő 240 oldalas értékelést készítettek.

Diagnózis: Hitler bizonytalan, impotens, mazochista, öngyilkos hajlamú, neurotikus és narcisztikus személyiség.

Részlet a jelentésből
■ „A pszichológusok közt nemigen támadt vita afelől, hogy Hitler ellentmondásos személyiség, aki hevesen és makacsul igyekszik leküzdeni gyermekkori fogyatékosságait, gyengeségét és megalázottság-érzetét (önértékelési problémáit), valamint bosszút állni korábbi sérelmei és megbántott büszkesége miatt.”
■ Első világháborús katonáskodása idején „hisztériás vakságban” szenvedett. „Ez a pszichoszomatikus betegség a Németországot ért végső csapással következett be nála, ám a kapituláció hírére Hitler felvette a megmentő pózát, és azonmód visszanyerte a látását.”
■ A jelentés a Führer bukásának nyolc lehetséges módját nevezte meg: ezek között volt, hogy megőrül, feláldozza magát egy csatában, végez vele egy zsidó merénylő, esetleg öngyilkosságot követ el. „Hitler több ízben megfogadta, hogy öngyilkos lesz, ha nem tudja végrehajtani a terveit. Amennyiben ez bekövetkezne, biztos, hogy az utolsó pillanatig várna és a lehető legdrámaibb módon kivitelezné a saját halálát… ami nemkívánatos kimenetel lenne a számunkra.”

Nyikita Hruscsov
A szovjet pártfőtitkár és John F. Kennedy elnök 1961-es bécsi találkozóját megelőzően a CIA jellemrajzot készített Hruscsovról. JFK alaposan áttanulmányozta az ellenfeleiről kapott anyagot, különös tekintettel a CIA személyiségprofiljainak „Pikáns titkok külföldi vezetőkről” című fejezetére. Közben persze a szovjetek is elkészíttették Kennedy személyiségrajzát Hruscsov számára, „tipikus pragmatistának” nevezve az amerikai elnököt, akinek liberalizmusa „meglehetősen relatív”.

Diagnózis: A CIA szerint Hruscsov „bárdolatlan paraszt, aki kiszámíthatatlan, és hajlik a kétszínűségre”.

Részlet a jelentésből:
■ „Gátlástalan ripacs, aki olykor közönséges, alpári humorral illusztrálja a mondandóját, máskor viszont fölöttébb méltóságteljes pózt ölt magára.”
■ „Rendkívül érzékeny a vélt vagy valós sérelmekre, elsősorban is azokra, amelyek politikai meggyőződését vagy nemzetét illetik (e kettőt egyébként többé-kevésbé felcserélhetőnek tekinti).”
■ „Igen nyílt tud lenni, ami saját felfogásában az őszinteséggel egyenlő. Ám Hruscsov a jól számított átverések mestere. Nehéz megkülönböztetni, mikor ad hangot valódi meggyőződésének és mikor alakoskodik.”
■ „Nehéz megmondani azt is, hogy haragja igazi vagy színlelt… Amikor Hruscsov fáradt, nehezebben uralkodik félelmetes indulatain.”

Fidel Castro
A CIA pszichiáter szakértői 1961 decemberében titkos jelentést készítettek a kubai vezetőről.

Diagnózis: Fidel Castro az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség szerint gyakorlati értelemben nem „őrült”, „de olyan erősen neurotikus és instabil személyiség, hogy rendkívül érzékeny bizonyosfajta pszichológiai nyomásokra”.

Részlet a jelentésből:
■ „Személyiségének legnyilvánvalóbb neurotikus elemei a hatalomvágy; az ismertség és népszerűség, valamint a nép rajongása iránti áhítozás.”
■ „Castro kényszeres lázadó, akinek mindig találnia kell egy ellenséget, és aki mindig ki akarja terjeszteni személyes erejét a mindenkori hatalomra.”
■ „Amennyiben kritika zavarja meg az énképét, érzelmileg annyira labilissá válik, hogy bizonyos fokig elveszíti a kapcsolatot a valósággal.”
■ „Fidel Castro Achilles-sarka az egoizmusa.”

Moammer Kadhafi
Az 1980-as években a CIA megpróbálta értelmezni a líbiai vezető személyiségét, akinek kiszámíthatatlan akciói aggasztották a Reagan-kormányzatot. Bob Woodward oknyomozó újságíró a CIA „titkos háborúiról” szóló könyvében sokat idéz a tanulmányból.

Diagnózis: „A közhiedelemmel ellentétben Kadhafi nem elmebeteg” – áll a jelentésben. Valójában „súlyos borderline személyiségzavarban szenved”.

Részlet a jelentésből:
■ „Komolyabb stresszre bizarr módon reagálhat és helytelen ítéleteket hozhat.”
■ Viselkedése részben „a közelgő, illetve aktuális életközepi válságnak” tulajdonítható.

Vote it up
242
Tetszett?Szavazzon rá!