Hozzávalók 4 személyre
1 nagy, érett, zöld húsú sárgadinnye, kb. 1,25 kg • 1 limonella leve • 1 darab gyömbér, 3,5 cm hosszú, meghámozva és lereszelve • 15 dkg fekete áfonya • 1,2 dl frissen facsart narancslé • 2 evőkanál natúr joghurt • 15 dkg málna vagy eper
Elkészítés
1. A dinnyét félbevágjuk, a magokat kidobjuk, a húsát kanállal kivájjuk, és turmixgépbe vagy robotgépbe tesszük. Hozzáadjuk a limonella levét és a gyömbért. Simára keverjük, időnként szünetet tartva, hogy a dinnyedarabokat a tartály aljába tereljük. A pépet egy tálba öntjük, lefedjük, és 30 percre behűtjük.
2. A fekete áfonyát turmixgépbe vagy robotgépbe tesszük. Hozzáöntjük a narancslevet és a joghurtot, majd simára keverjük. Áttesszük egy másik tálba, lefedjük, és 30 percre a hűtőbe tesszük.
3. A dinnyelevest 4 behűtött üvegtálkába merjük. A feketeáfonya-pürét négyfelé osztva a kitálalt adagok közepére kanalazzuk. A málnát vagy epret is rászórjuk, majd azonnal tálaljuk.
Tippek
• Próbáljuk ki sárga húsú dinnyével, például ogen, charentais vagy kantalup fajtájúval, és a piros bogyós gyümölcsök helyett díszítsük a levest felszeletelt kivivel.
• Készíthetünk levest egy 2 kg-os görögdinnyéből is. A magjait kiszedjük, a húsát feldaraboljuk, majd a limonella levével és a gyömbér helyett 1 kimagozott és apróra vágott friss, zöld csilipaprikával pürésítjük. A fekete áfonyát a málnával és/vagy eperrel együtt durvára összetörjük, közben hozzáadunk 1-2 evőkanálnyi narancslevet. Az eredeti receptben szereplő joghurtra nincs szükség.
Hozzászólás