Dobja sutba a hétfői mélabút!

Ön is fáradtnak érzi magát minden hét elején? Kutatók megtalálták ennek magyarázatát

Kapcsolódó cikkek

Talán az átlustálkodott hétvége idézi elő a hétfői lehangoltságot? Egyes kutatások arra mutatnak, hogy igen. Leon Lack, az adelaide-i Flinders Egyetem professzora megállapította, hogy a hétvégi kétórás alvástöbblet negyvenöt perccel késlelteti a szervezet belső óráját. Ez azt jelenti, hogy az ember vasárnap este kevésbé álmos, másnap viszont annál fáradtabb. – Ha pótolni akarja a hétközbeni alváshiányt, helyesebb szombaton vagy vasárnap délután szundítania egy kicsit, mint reggel sokáig ágyban maradnia – mondja az ausztrál tudós. – Ha mégis későn kel, akkor a menjen ki a szabadba, természetes fényre!

Győzze le kialvatlanságát!
>  Kerülje el a hétvégi „pótalvást”. Minden hétköznap aludjon nyolc órát!

>  Korlátozza a kései felkelést. Szombaton este feküdjön le korábban, és vasárnap ne maradjon sokáig ágyban! Lack azt ajánlja, legfeljebb egy órával keljen később, mint hétköznap szokott.

>  Menjen ki a szabadba. – Még ha későn tért nyugovóra, akkor is keljen fel a hétköznapi ébresztőtől számított egy órán belül! – javasolja a professzor. A fény helyreállítja a szervezet biológiai óráját. – Inkább délután szundítson egyet!

Vote it up
398
Tetszett?Szavazzon rá!