Dohányzó cukrosok veszélyben

Kiderült, miért fenyegeti őket jobban számos szövődmény, mint nem dohányzó betegtársaikat

Egy új vizsgálat feltárta, hogy a cukorbeteg dohányosoknál miért nagyobb bizonyos szövődmények, például az idegkárosodás, vakság és szívproblémák kockázata a nem cukorbeteg dohányosokhoz képest. A kutatók most először találtak bizonyítékot arra, hogy a cigarettában található nikotin megemeli a vércukorszintet.

A Kaliforniai Műszaki Főiskola kémia professzora, dr. Xiao-Chuan Liu az Amerikai Vegyésztársaság gyűlésén mutatta be munkáját. Elmondása szerint egész idáig senki nem tudta, a cigarettának pontosan mely alkotórésze váltja ki a vércukorszint emelkedését. Liu kutatása során vérminták vizsgálatával kimutatta, hogy a vér nikotintartalmának emelkedésével párhuzamosan nő a HbA1c (glikált hemoglobin) szintje is. A HbA1c-szint azt tükrözi, hogy a szervezetben az elmúlt hónapok során mekkora volt a vércukorszint. Liu azt találta, hogy a nikotin akár 34 százalékkal megemeli a HbA1c szintjét.

Ezért azt tanácsolja: ha ön dohányzik és cukorbetegségben szenved, vegye figyelembe a problémát is, és tegyen meg mindent a leszokás érdekében. (Ne feledje azonban: a dohányzás a nem cukorbetegeknél is veszélyes, így cukorbetegség nélkül is tegye le a cigit.) De vajon aggódnia kell-e a cukorbeteg dohányosoknak a nikotinpótló készítmények használata miatt is? Egybehangzó vélemények szerint ezen termékeknek a dohányzásról való leszokást segítő hatásuk miatt nagyobb a haszna, mint az a veszély, ami a vércukorszint átmeneti emelkedését előidéző hatással jár. A szakemberek mindazonáltal óva intenek a nikotinpótlók hosszú ideig tartó alkalmazásától.

Vote it up
229
Tetszett?Szavazzon rá!