Drakula és a vámpírok: rémisztő tények

Kapaszkodjon erősen a fokhagymafüzérbe: a vámpírmesék némelyike valós tényeken alapul

Bizonyos orvosi esetek a vámpírokra jellemző tünetekhez hasonlítanak. A hematodipszia például szexuális eredetű vonzódás a vériváshoz, a hemeralopia pedig a nappali vakságot jelenti. A porfíria nevű betegségre fényérzékenység jellemző, és tünete, hogy a fogak vörösesbarnára színeződnek.

 Az 1560 és 1614 között élt Báthory Erzsébet grófnőt azzal vádolták meg, hogy szépsége megőrzése érdekében vérben fürdött, és ivott is áldozatai testéből.

 Egy Kr. e. 4000 környékéről származó sumér és babilóniai mítosz azt írja le, hogy az edimmu – az a szellem, mely nem lett megfelelően eltemetve – visszatér, hogy az élők vérét szívja.

 Az egyiptomiaknak is megvoltak a maguk vérszívói. A Halottak könyve szerint, ha a lélek egy bizonyos része, a ka nem részesül elegendő áldozati adományban, akkor elhagyja a sírt, hogy vért igyon. Szahmet, az egyiptomi istennő szintén ismert volt arról, hogy kedveli a vért.

 A 16. században az emberek úgy hitték, hogy a vámpírok a pestis áldozataiból táplálkoznak, és hogy a női vámpírok terjesztik a járványt. Akiknél felmerült a gyanú, hogy vámpírok lehetnek, azoknak haláluk után köveket ékeltek a szájukba, mielőtt eltemették őket.

 III., ismertebb nevén Karóbahúzó Vlad havasalföldi fejedelem alakjában számos vámpírlegenda gyökerezik, többek között a Drakula-történet is. Amellett, hogy ellenfeleit karóba húzatta, Vlad állítólag az ellenségei vérébe mártott kenyeret evett.

 Néha, amikor a sírrablók felnyitották a koporsókat, a holttest megmozdult vagy felült. Ez a természetes jelenség a bomlási folyamatnak tudható be. Valószínűleg ebből alakult ki az az elgondolás, hogy a vámpírok koporsóban alszanak.

 Egész Északnyugat-Európában elterjedt volt, hogy a sírokra nagy köveket, dolmeneket állítottak, így akarván megakadályozni, hogy a halottak kikeljenek onnan.

 Kínában a vámpíroknak hosszú, horgas karmuk és vörös szemük van. Nevük, a csiang si azt jelenti: ugráló holttest.

Vote it up
308
Tetszett?Szavazzon rá!