Dunakanyar, zsötem

Vajon a francia cipészmester miért éppen Nagymaroson találta meg az otthonát, a hivatását és a szerelmét?

Megjelent: 2011. július

Kapcsolódó cikkek

Hogy kerül a csizma az asztalra? Nos, ez a szólás igazán találó, ha az ember Nagymaroson sétálva hirtelen megpillantja David Balazic cipészmester cégérét. Miért pont itt, ebben a kis magyar városkában találta meg az otthonát, a hivatását és a szerelmét a francia fiatalember?

– Véletlen – állítja a zömök, örökké mosolygós férfi, aki Dijonban született. 13 éves korában szeretett bele a cipészszakmába, s miután Lille-ben mestervizsgát tett, a világhírű Hermes műhelyébe került két évre – itt készített cipőt többek között Sir Roger Moore és Paul Anka lábára is.

Sorkatonaság helyett a polgári szolgálatot választotta, és így került Magyarországra, ahol kezdetben a kismarosi cisztercita rend építkezésénél segédkezett, majd a ferences rend tagjainak készített gyógyszandálokat.

– A helybéliek látták, hogy cipész vagyok, hozták hát javítani a lábbelijeiket. Én viszont szigorúan csak ott dolgozhattam, ahová a megbízatásom szólt! Ezt viszont nem tudtam magyarul elmondani. Elutasítani sem akartam senkit, hát ingyen kezdtem cipőket javítani.

Az emberek először bolondnak néztek, de aztán rájöttek, hogyan lehet ezt a helyzetet megoldani: egy idő után sonkával és kolbásszal fizettek…

A 16 hónapos szolgálat letelte után David úgy határozott, hogy végleg letelepszik Magyarországon. Francia barátai, kollégái nem értették, miért vonul el, amikor hazájában a leghíresebb műhelyekben dolgozhatna. – Nem akartam beállni a tömegtermelésbe, inkább a saját álmaimat szeretném megvalósítani.

S hogy miért pont itt? „A Dunakanyar gyönyörű hely. Nem messze van Bécs, nincs messze Budapest. Csak csodálkoztam, mi minden van itt: sziget, várrom, folyó, hegyek és dombok. Amikor Magyarország az Európai Unió tagja lett, nagy lehetőséget láttam az itteni munkában.”

David Balazic
Születési idő: 1972. július 25.
Születési hely: Dijon
Lakóhely: Nagymaros
Eredmények: Mestermunkája Párizsban, a Place St-Gervais-n levő szakiskolában van kiállítva. Bécsben a Crazy Shoe World 2010 cipészverseny döntőse lett a luxus babacipőjével.
Célok: Újra elismertté tenni Magyarországon a cipészszakmát, új kreációk tervezése. Turisztikai látványosság létrehozása Nagymaroson.

Négy éve kezdett luxuscipőket készíteni, aminek hamarosan híre ment az országban. Újságírók, tévériporterek készítettek vele interjút, és divattervezők is rendszeresen felkeresik a műhelyét, hogy színes, modern stílusát tanulmányozzák.

Minden terméke egyedileg, kézzel varrva készül különleges anyagokból, a legjobb lyoni bőrgyárral dolgozik. Egy pár cipő elkészítése legalább egy hónapig tart, s az ára legalább 800 euró.

David most egyszerre cipőjavító és mestercipész. A pár ezer forintos elnyűtt lábbeliket ugyanolyan műgonddal hozza helyre, mint amilyen odaadással a több százezer forintba kerülő luxuslábbeliket készíti. Javítás mindig akad, gyakran csilingel az ajtó fölötti kis csengő.

Az elmúlt tizenhét évben a francia fiatalember észrevétlenül beilleszkedett a környezetbe. Kissé furcsán beszél magyarul, de olyan kedvvel, hogy temperamentuma észrevétlenül átsegíti mindenféle nyelvi botláson.

2003-ban a szerelem is rátalált: egy kiránduláson ismerkedett meg zebegényi feleségével, Mariannával, aki most a második gyerekükkel van otthon.

A férfi tagja a helyi önkéntestűzoltó-egyesületnek, még a zászlójukat is ő varrja, s aprócska műhelyében épp most alakít ki egy kis helytörténeti múzeumot, ahol bemutatja a cipőkészítés folyamatát. Tudását sok őslakos is megirigyelhetné, s ma már ő is elcsodálkozik néha, mennyire másként jár a franciák agya. 

– Nemrég a szüleimnek vettem egy tipikusan magyar szabadtéri főzőüstöt, egy bográcsot ajándékba. Arra gondoltam, milyen praktikus holmi ez, mennyi finomságot lehet benne készíteni. Nem sokkal később kérdeztem anyukámat: na, bevált a bogrács? Mire ő azt felelte: igen, nagyon jól mutatnak a beleültetett virágok.

Vote it up
280
Tetszett?Szavazzon rá!