Ebadta leckék az életről

Pieke Noémi és kutyái, Shaco és Zsebi óvodástól a felnőttig mindenkinek segítenek a lelki gyógyulásban

Kapcsolódó cikkek

Amerikában már az 1960-as években tudományosan igazolták, hogy a kutyák segíthetnek a lelki sérülések kezelésében. Itthon a 2000-es évektől sétálhatnak be a négylábúak a terápiás foglalkozásokra. – Kezdetben autista gyerekek mellett segédkeztek, ma már bölcsődékben, óvodákban, iskolákban, gyermek- és idősotthonokban, egészséges vagy sérült gyerekek és felnőttek egyaránt élvezhetik a selymes szőrű kedvencek gyógyító érintését, jelenlétét – mondja Pieke Noémi gyógypedagógus, kutyás tréner, aki kicsi kora óra rajong az ebekért.

Noémi többéves tapasztalatszerzés után dolgozta ki és 2013-ban útjára indította saját pszichopedagógiai módszerét. A kapcsolatközpontú kutyás terápia óvodás és iskolás gyerekeknek segít beilleszkedési, magatartási és érzelmi problémáik rendezésében. Két kollégája Shaco, a bölcs zsemleszínű labrador és Zsebi, a bohém keverék.

– Többnyire közösségbe nehezen beilleszkedő vagy szorongó gyerekekkel foglalkozom, de autista, hiperaktív és bántalmazott kicsik számára is bevált a módszer. Leginkább olyan szülők találnak rám, akiknek a csemetéjéről már lemondtak a szakemberek. Ezek a gyerekek a sok kudarc után nehezen tudnak kötődni egy újabb felnőtthöz, egy kedves kutya azonban képes elnyerni a bizalmukat.

Így történt Erik esetében is, aki rendre összetűzésbe került a csoporttársaival és az óvónőkkel. – Problémás gyereknek könyvelték el, ő pedig igyekezett megfelelni a rosszcsont-szerepnek: a viselkedési problémákhoz idővel önértékelési zavar is társult – mondja Sütőné Kis Tímea, a ma tizenegy éves fiú édesanyja. – Sokszor hangoztatta magáról, hogy „buta és béna vagyok”.

Mindez az iskolában is folytatódott: kirohanásaival zavarta az órát, csúnyán beszélt, összebalhézott az osztálytársakkal, a tanítókkal. A kutyás terápia alatt aztán hétről hétre látszott a változás: – Hol Noéminél játszottak együtt, hol a Városligetben sétáltak a kutyákkal, és beszélgettek, mi meg pár méterre követtük őket – idézi fel a heti találkozásokat Sütő Zsolt, az édesapa. – Noémi meg tudta győzni Eriket, hogy érdemes jónak lennie, és úgy jutalmazta, hogy Erik hétvégére hazahozhatta Shacót.

Lassan megjött a fiú önbizalma, kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb lett. – Jó bizonyítvánnyal fejezte be a negyediket – meséli az édesanya. Már nem kell noszogatni a tanulásra, és nem vágja a sarokba a társasjátékot, ha veszít, inkább újra próbálkozik a győzelemig. – Erikkel nemcsak nekünk, de az osztálytársainak és a tanítóknak is bensőséges kapcsolatuk lett.

A kutyák nemcsak szeretetbombák, hanem őszintén és kíméletlenül visszatükrözik a személyiségünket is

– Kutyákkal kiválóan lehet modellezni az emberi kapcsolatokat, attól függően, hogy a gyereknek mire van szüksége. Az eb lehet a feltétel nélkül szerető és elfogadó szülő szerepében, de a kortárs baráti viszonyok működését is megértethetjük velük – veszi át a szót Noémi.

A cél az, hogy egészséges kötődésre, együttműködésre képes felnőtté váljon, aki felismeri és szabályozni tudja az érzelmeit, és megfelelő választ ad a másokéira. Ezt pedig a terapeuta úgy éri el Shaco és Zsebi asszisztálásával, hogy új viselkedésmintákat tanít.

Az első szakaszban a kutya és a gyerek közötti bizalom kialakítása a feladat. – Mindezt sokféle testkontaktuson alapuló, simogatós, szeretgetős, ölelgetős vagy bújócskás gyakorlattal és regressziós játékkal érhetjük el. A második szakaszban a kutya az egyenrangú kapcsolatokat példázza, amelyekért már tenni, dolgozni kell. Ahogy egy barát, úgy a kutya sem tűri el, hogy parancsolgassanak neki vagy durván bánjanak vele. Meg kell tanulni kompromisszumokat kötni és ráhangolódni a másikra.

– Ha Shaco nem akart tizedjére végigmenni a pályán, mert elfáradt, a fiamnak el kellett fogadnia ezt – magyarázza Tímea. – Később már a másik kutyával folytatta a játékot, vagy összebújt a kimerült állattal, és fésülni kezdte a bundáját.

– Ez a módszer lényege – nevet Noémi. – Megtanulni, begyakorolni az új mintákat a kutyával, amelyek ezután könnyedén átvihetők az otthon vagy az iskola valóságába, az emberi kapcsolatokra.

– Egy másik gyerek, a kilencéves Eszter bántalmazó kapcsolatban született: alkoholista édesapja kezet emelt az édesanyjára, s azt sem engedte, hogy a nő a síró kisbabát felvegye – meséli Noémi. – A kutyás terápia alatt, amikor Zsebi sírt, a kislány rohant babusgatni őt. Ringatta, énekelt neki, azaz eljátszotta, amit csecsemőként neki kellett volna megkapnia. Később én lehettem Eszter „anyukája”, aki megnyugtatja őt ebben a játékban. Egyre inkább megjött a bizalma, előbb a kutya, aztán énirántam, végül a külvilág felé is, és a traumái lassan begyógyultak.

Pieke Noémi és kutyái: Shaco és ZsebiA kutya nem csak a gyereket, a felnőttet is szembesíti azzal, hogyan viselkedik a mindennapokban, viszonyul önmagához és másokhoz. Noémi kutyás terapeutákat és trénereket is képez, emellett önismereti és vezetői coachinggal is foglalkozik.

– A módszer kiválóan alkalmas az önkép, a határozottság felmérésére, a kommunikáció és a motiváció fejlesztésére – foglalja össze Balikó László, egy budapesti energiaszolgáltató vállalat képzési referense, aki nemrég a vezetőiknek szervezett csapatépítő tréninget Shaco és Zsebi közreműködésével.

– A kutyák ráébresztettek a viselkedésbeli és vezetői hiányosságainkra. Rajtuk keresztül olyan visszajelzést, sokszor kemény kritikát kaptunk magunkról, amelyet egy embertől nehezebb lenne elfogadni – fogalmaz az egyik résztvevő.

László, aki az Élethang Alapítvány munkatársaként maga is kutyás tréner, az állatokkal való munka lelki hatásait emeli ki. – Nyugodtabb és csendesebb lettem, megválogatom a szavaimat – mondja.

Noémiben szenvedélyes kutyást ismert meg, aki időt és energiát nem kímélve fejleszti négylábúit és önmagát. – Szeretettel, tisztelettel és figyelemmel fordul a kutyái felé. Az állatok partnerségre tanítanak minket az élet minden területén. Ha van bátorságunk a szemükbe nézni, izgalmas lelki felfedezőútra indulhatunk velük, és jobbá tehetjük az emberi kapcsolatainkat is – mondja.
 

További információ: kutyasterapia.com.

Vote it up
164
Tetszett?Szavazzon rá!