Egészen új kezdet

A mellrák alapjaiban változtatta meg a holland sztármodell, Sylvie van der Vaart addigi életét, de legyőzte

Megjelent: 2011. szeptember

Kapcsolódó cikkek

Férje az angol első osztály egyik legfényesebb labdarúgócsillaga, London északi részén, egy négymillió fontos házban él, sokat foglalkoztatják a tévében és modellként. Ő mégsem veszi magától értetődőnek kivételezett helyzetét, mivel megküzdött a mellrákkal.

A Tottenham sztárcsatára, Rafael van der Vaart feleségét, a 33 éves Sylvie-t, aki a saját jogán tévés személyiség, nemrég tünetmentesnek nyilvánították.

A kemoterápia megfosztotta hosszú, szőke hajától, és most rövid, csibészes frizurát visel. Felépülése legnagyobb „diadalának” azt tekinti, hogy ő lett a L’Oréal Professional hajápoló termékének új arca.

– Ez remek egy olyan nőnek, aki nemrég még kopasz volt – mondja Sylvie. – A világ összes kincse sem nyújt védelmet abban a pillanatban, amikor meghallod a diagnózist. Olyankor csak egy asszony vagy.

– Nekem ez olyan volt, mintha egy bomba robbantotta volna fel az életünket. Lehet az ember gazdag vagy szegény, szép vagy csúnya, fiatal vagy idős, a rák nem válogat.

Sylvie rák elleni küzdelme 2009 áprilisában kezdődött. – Rafael meg én összebújtunk a kanapén, amikor egy kis dudort vettem észre a mellemen. Érdekes, mondtam, néhány hete ez még biztosan nem volt itt. A férjem erre azt felelte, hogy nem lehet komoly, hiszen olyan fiatal vagy. Csakhogy a mamámnak 39 évesen volt mellrákja, tehát tudtam, hogy lépnem kell.

Két nap múlva elment az orvoshoz, biopsziát kért, de még az eredmény megérkezése előtt meghozta a drasztikus döntést, hogy aláveti magát a csomót eltávolító háromórás műtétnek. – Tudtam, hogy ez a valami nem tartozik a testemhez. Azt akartam, hogy ne legyen ott.

Ez a döntés valószínűleg az életét mentette meg, mivel a műtét után a sebésze megmondta: rosszindulatú daganata volt.

Hat hónapon át kapott kemoterápiás kezelést, hogy csökkentsék a daganat visszatérésének kockázatát. – Elmondtam az orvosnak, hogy zsűritag vagyok egy tévéműsorban, és azt kérdeztem: dolgozhatom közben? Azt felelte, hogy persze, remek parókákat készítenek mostanában.

Aznap este a 28 éves Rafaellel az ágyban fekve együtt sírtak. – Rafael átölelt. Azt kérdeztem tőle: akkor is vonzónak fogsz találni, ha kihullik a hajam? Azt felelte: „Nekem mindig te leszel a világon a legszebb nő.”

Néhány hét múlva kezdődött a kemoterápia. A haja rövidesen hullani kezdett. Bejelentkezett a fodrászhoz, hogy borotválják le a fejét és rakjanak rá parókát. De mialatt borotválják, takarják le a tükröket.

Nyolc hét is eltelt, mire levette a parókát, hogy megnézze a fejét. – Az a pillanat, amitől a legjobban retteg az ember, amikor meglátja magát kopaszon, nem is olyan rettenetes. Megkérdeztem Rafaeltől, akar-e látni haj nélkül. Azt mondta: „Persze! Én önmagadért szeretlek!”

Sylvie és férje, Rafael van der VaartAmikor ott állt előtte kopaszon, Rafael azt mondta: – Gyönyörű vagy!

Akkor hároméves kisfiuk, Damián könnyedén elfogadta a dolgot: – A mami ugyanaz, egyszer hajjal, aztán meg haj nélkül.

Sylvie a kemoterápiás kezelés teljes ideje alatt rendszeresen Németországba kellett utaznia, ahol sokszor 18 órát dolgozott a Das Supertalent (Csillag születik) című tehetségkutató tévéműsor felvételein zsűritagként, pedig saját bevallása szerint voltak napok, amikor „úgy kimerített a kemoterápia, hogy csak feküdtem a kanapén”. De hozzáteszi: – Soha, egyetlen pillanatig sem fordult meg a fejemben, hogy meg is halhatok.

A haja akkor kezdett újra kinőni, amikor a német tehetségkutató élő adásai elkezdődtek. Ez idő alatt végig viselte a parókáját, de amikor már megnőtt a haja pár centisre, a Szombat esti láz ottani változatában, keringőzés közben, a nyílt színen egyszer csak levette.

– Az amerikai Kelly Clarkson A Moment Like This (Egy ilyen pillanat) című dalát választottam, mert ez egy új kezdet volt. Minden centi haj az életet jelentette nekem. Büszke vagyok a rövid hajamra. Nem hiszem, hogy valaha újra megnövesztem.

Vote it up
218
Tetszett?Szavazzon rá!