Egészség és karcsúság mandarinnal

Hatékony csodaétel, mivel őrzi az erek egészségét, és véd a 2-es típusú cukorbetegségtől

A Western Ontario Egyetem kutatói egereket tartottak magas zsír- és cukortartalmú, a legtöbb nyugati társadaloméhoz hasonló étrenden. Az egerek ezen csoportja elhízott, emelkedett a koleszterin- és inzulinszintjük, és elzsírosodott a májuk – ezek az eltérések mind emelik a szívbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

Azok az egerek viszont, amelyeknek nobiletint (egy a mandarinban található anyagot) adtak, nem híztak el, nem alakult ki náluk zsírmáj, és nem emelkedett a vérzsírszintjük – annak ellenére, hogy ugyanazon az étrenden éltek. Továbbá kevesebb (szívrohamot és stroke-ot okozó) zsíros lerakódás képződött a verőereik falán.

A nobiletin tízszer hatékonyabb volt, mint egy másik, a grapefruitban talált összetevő. A tudósok szerint az anyag az emberek számára is hasznos lehet.

– A nobiletinnel kezelt egerek lényegében védve voltak az elhízás ellen, mondja dr. Murray Huff, a kutatás vezetője. – Ez a vizsgálat fontos támpontot jelent azon későbbi kísérletek számára, melyek kideríthetik, megfelel-e ez a kezelési mód az embereknél a metabolikus szindróma és az azzal járó betegségek ellen.

Vote it up
424
Tetszett?Szavazzon rá!