Egészséges ételek kismamáknak

Így lesz energikus, illetve biztosítja mindkettejüknek a lehető legtöbb tápanyagot

Rövid útmutatónk segítséget nyújt, hogyan táplálkozzon egészségesen a várandósság alatt, és milyen élelmiszerbiztonsági tanácsokra figyeljen oda.

Reggeli
Gyors reggeliként válassza a vassal és folsavval dúsított gabonapelyheket, vagy a hagyományos svájci müzlit olajos magokkal és aszalt gyümölccsel. Öntsön rá zsírszegény tejet, és adjon hozzá friss gyümölcsöket. Igyon gyümölcslevet! Hétvégén készítsen bevert tojást vagy rántottát grillezett sovány baconnel és teljes kiőrlésű pirítóssal, kísérőként gyümölccsel vagy gyümölcslével.

Tízórai
Fogyasszon béta-karotinban gazdag friss gyümölcsöket, például narancsot vagy sárgabarackot, esetleg próbálja ki például a sárgabarackos turmixot!

Ebéd
A teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérre tegyen olajos húsú halakat, például makrélát vagy lazacpástétomot. A köret legyen zöld saláta fenyőmaggal vagy napraforgómaggal. Héjában sült, töltött burgonyából egy kisebbet válasszon, minél kevesebb zsírt tartalmazó töltelékkel.

Vacsora
Az esti étkezés alapja legyen a tészta, rizs, kuszkusz vagy burgonya, és tartalmazzon sok-sok narancsszínű és piros zöldséget, például sárgarépát vagy paprikát. Mellé készíthet egy kevés sovány húst, esetleg a tenger gyümölcseit. Vacsora után finom desszert például egy mandulás-sárgabarackos ricotta-tortácska.

Rágcsálnivalók
A legegészségesebbek az olajos magvak, például a paradió, vagy egy pohár magokkal megszórt, zsírszegény joghurt, esetleg egy kis darab kalciumban gazdag kemény sajt.

Élelmiszerbiztonság várandósoknak
Bizonyos ételek olyan anyagokat tartalmazhatnak, melyek ártalmasak a babának – ne fogyassza ezeket! Fokozottan figyeljen oda a konyhai higiéniára, az ételek tárolására és elkészítésére, hogy megelőzze a felmerülő problémákat.

• Kerülendők a lágy, penészes sajtok, például a Camembert, Brie és Stilton. Előfordulhat, hogy liszteriózist okozó baktériummal fertőzöttek (ez a betegség vetéléshez vezethet).

• A nyers vagy nem átfőtt hús toxoplazmózist okozó élősködőket tartalmazhat. Ez a fertőzés általában nem jár káros tünetekkel, ha viszont átadódik a magzatnak, abból sokféle súlyos rendellenesség származhat. Mindig alaposan süsse vagy főzze meg az ételeket, a nyers hús után pedig mosson kezet, és fertőtlenítse a munkafelületeket! Kórokozókat mosatlan zöldség és gyümölcs is terjeszthet, ezért alaposan mossa le őket, öblítsen le róluk minden szennyeződést. Ha háziállatait simogatja, utána szintén mosson kezet!

Vote it up
256
Tetszett?Szavazzon rá!