Egészséges fekete kenyér

Egyesíti magában két másik varázslatos étel, a rozskenyér és a kovászos kenyér előnyeit, ám az ízét szokni kell

Alacsony glikémiás terhelés
A hagyományos fekete kenyér (Pumpernickel) durvára őrölt rozsliszttel, esetleg kevés búzaliszttel készül, és kovásszal érlelik. A kovászból származó ecetsav és a rozs oldható élelmi rostjai miatt a fekete kenyér glikémiás terhelése alacsony: sokkal alacsonyabb, mint a fehér vagy akár a teljes kiőrlésű búzakenyéré. (A glikémiás terhelés az elfogyasztott szénhidrátmennyiség mérőszáma.)

Segíti az emésztést
Egy kanadai vizsgálat szerint a fekete kenyér négyszer, de akár nyolcszor annyi rezisztens, azaz emésztésnek ellenálló szénhidrátot tartalmaz, mint a búza- vagy árpakenyerek. A rezisztens szénhidrát elfogyasztásakor nem következik be vércukorszint-ingadozás. Az élelmi rostokhoz hasonlóan emésztetlenül áthalad a bélrendszeren.

Óvakodjon a hamisítványoktól
Nem minden boltban kapható fekete kenyér rendelkezik a hagyományos német Pumpernickel kedvező tulajdonságaival. Előfordul, hogy nem a teljes rozsszemeknek és a speciális, órákig tartó sütési eljárásnak, hanem melasznak köszönhetik sötét színüket. Ezek a típusok gyakran több búzalisztet tartalmaznak, mint rozst, és némelyik nem kovásszal, hanem élesztővel készül.

Vegye az eredetit
Akkor jár a legjobban, ha „kézműves” kenyereket forgalmazó helyen vásárol. Ezek a pékségek általában hagyományosabb recepteket használnak. Ha a kenyér a méretéhez képest nehéznek tűnik, nagy valószínűséggel eredeti. Kereskedelmi forgalomban is kaphatóak előre csomagolt, szeletelt fekete kenyerek, például a német Mestemacher márka.

Kedvező hatás
A rozskenyérhez hasonlóan a Pumpernickel is tele van lignánokkal: ezek a természetes eredetű növényi vegyületek csökkentik az emlő- és prosztatarák kockázatát.

Tárolási tipp
Akár pékségben veszi a hagyományos fekete kenyeret, akár maga készíti, nincs benne tartósítószer. Ezért tartsa műanyag zacskóban, és pár napon belül fogyassza el!

Tálalási javaslatok
• Előételként rakjon meg kis kockákra vágott fekete kenyeret krémsajttal, szeletelt hagymával és paradicsommal.
• Az erős ízű szendvicsalapanyagokat, például az érlelt sajtokat tálalja fekete kenyéren.
• A mustár nagyon jól illik a fekete kenyérhez: készítsen sonkás-sajtos szendvicset fekete kenyérből, és kenje meg ezzel a másik varázsétellel (egész pontosan az ecet a mustár mágikus összetevője).
• Levesek és chilis fogások mellé kiadós, laktató kísérő egy szelet fekete kenyér.

Vote it up
291
Tetszett?Szavazzon rá!