Egészséges rossz szokások?!

Nem okvetlenül ártalmas a böfögés, a szellentés, az orrpiszkálás és a többi gusztustalannak tartott tevékenység

Fülzsírtisztítás fülpiszkálóval: nem egészséges
A fül-orr-gégészek szinte könyörögnek, hogy ne használjunk vattás fülpiszkálót: egyszerűen felesleges és ártalmas a fülben kotorászni. Először is a fülzsír hasznos, mert védi a fület például a baktériumoktól, és ha túl kevés van belőle, a hallójárat kiszárad és viszket, állítja az amerikai fül-orr-gégészek szövetsége.

Ráadásul a piszkálás nem mindig eredményes, jobbára csak beljebb tuszkoljuk a fülzsírt a fülben, ahol az felhalmozódik és rontja a hallást. A szakemberek azt ajánlják, vizes ruhával tisztítsuk a fül külső részeit, de ne toljunk semmit a fülcsatornába.

Böfögés: egészséges
Egy kiadós étkezés után hangos böffentéssel nem fogunk sikert aratni (legalábbis Európában nem), de a gyomornak jót tesz. Ha teleettük magunkat, a gyomrunk elnehezül és a benne képződő gázoktól felpuffad. Egy böffentés – amikor a nyelőcsövön és a szájon át levegő távozik a szervezetből – enyhíti a nyomást. – Az étkezés utáni böfögés teljesen normális – mondja dr. Anish Sheth gasztroenterológus. – De ha napközben folyamatosan böffent, valószínűleg túl sok levegőt nyel le.

Seth szerint ezt a stressz okozhatja, vagy ha túl sokat rágózik. Ha zavarja, forduljon orvoshoz.

Szellentés: egészséges
A kocsi kipufogógázához hasonlóan a bélgáz természetes mellékterméke a bélbaktériumok életének. Ezeket a gázokat, például a szén-dioxidot és a metánt, csak átmenetileg tudjuk visszatartani, mondja dr. Sheth. Napközben átlagosan 14, éjszaka pedig 3-5 alkalommal szellentünk. A bél éjszaka jobbára pihen, de ébredéskor munkához lát, összehúzódik, és megszabadul az éjszaka felgyülemlett gázoktól.

Kisgyerek anyja karjábanOrrpiszkálás: döntetlen
Nem épp gusztusos látvány, de egy kanadai biokémia professzor érdeklődését felkeltette, hogy vajon lányai orrtúrása milyen hatással van az egészségükre. A CBC News szerint Scott Napper még adós a bizonyítással, de azt feltételezi, hogy az orrváladék „elfogyasztása” információt adhat az immunrendszernek az orrüregben lévő baktériumokról. Ám dr. William Schaffner, a Vanderbilt Egyetem fertőzésspecialistája kétli, hogy a takony olyan információval szolgálhatna, amely amúgy nem áll rendelkezésre, hiszen „az emberek önkéntelenül lenyelik az orrváladékukat”, mondta az ABC Newsnak.

Ágyban evés: egészségtelen
Nemcsak a morzsákról és a ragadós lepedőről van szó. Az ágyban étkezés rossz az emésztésnek, mondja dr. Sheth. Ennek az az oka, hogy az ágyban általában összegörnyedve eszünk, amitől összenyomódik a gyomrunk. Aki elalvás előtt falatozik az ágyban, annak éghet a gyomra, ha pedig az evés után három-négy órán belül fekszik le, növeli a reflux kockázatát, teszi hozzá Sheth. A fogmosás elmaradásáról már ne is beszéljünk.

A mama nyálával tisztítja a gyerek cumiját: egészséges
Kiesett a baba cumija a szájából, és nincs kéznél semmi, amivel megtisztítsa? Jó megoldás ilyenkor lenyalni a cumit, idéz a Pediatrics folyóirat egy friss tanulmányt. Kutatók megállapították, hogy azoknál a gyerekeknél, akiknek a szülei lenyalták a cumijukat, valami miatt egyharmaddal kisebb eséllyel alakult ki ekcéma másfél év alatt a többi gyerekhez képest. A szakértők azt feltételezik, hogy az anyanyál javíthatja a gyerek immunrendszerének a működését.

Vote it up
273
Tetszett?Szavazzon rá!