Egészségi vészhelyzetek

Tudja, mi a teendő, ha valaki hőgutát kap? Vagy hogy miként győződhet meg róla, hogy vérmérgezése van-e

Hőguta
Fülledt, párás időben az erős izzadás miatt a szervezet rengeteg folyadékot és sót veszít. Hőguta esetén a test hőszabályozása felmondja a szolgálatot, vagyis a belső hűtés leáll. Ez az állapot gyorsan életveszélyessé válhat. Tünetei: heves fejfájás, a betegnek erős forróságérzete támad, de nem izzad; nagyon kipirul, a bőre meleg tapintású, de száraz; 40 fok feletti láza van; a légzése felszínes, de gyors, a pulzusa többnyire szapora és erős. Később tudatzavar, majd hamarosan eszméletvesztés jelentkezik.

A fenti tünetek észlelése esetén azonnal hívja az ügyeletet vagy életveszély esetén a mentőket! Vigye a sérültet hűvösre, lehetőleg beltérbe, és ültesse le. Minél kevesebb ruha maradjon rajta.

Hűtse! Terítsen a felsőtestére hideg vizes lepedőt vagy törülközőt, melyet rendszeresen öntözzön, hogy a hűtés folyamatos legyen. Hűvös zuhany alá is állíthatja, vagy átmoshatja a testét hideg vizes szivaccsal.

Legyezgesse az arcát, és nyisson rá ablakot (ha van ventilátor vagy légkondicionáló, kapcsolja be).

Szárítsa meg! Hűtse a beteget egészen addig, amíg a testhőmérséklete 37,5 fok alá süllyed. Ekkor terítsen rá száraz lepedőt.

Az orvos vagy a mentők megérkezéséig folyamatosan ellenőrizze, hogy eszméleténél van-e, lélegzik-e, normális-e a pulzusa. Ha pedig megint felhevül a testhőmérséklete, hűtse le újra. Az orvosi kezelés lényegében nem más, mint a hűtés szakszerű folytatása.

Agyhártyagyulladás és vérmérgezés
Az agyat és a gerincvelőt burkoló hártyát vírus vagy baktérium hozza gyulladásba. Az utóbbi a súlyosabb, mert ezek a baktériumok vérmérgezést is okozhatnak (ez a két betegség gyakran jár együtt). Az agyhártyagyulladás sürgős kórházi kezelést igényel, különben végzetessé válhat.

Általános tünetek: influenzaszerű állapot, magas láz; hideg kéz és lábfej, fájó végtagok; levertség, étvágytalanság. A tünetek sorrendje változó, nem mindig lép fel az összes. Olykor egy-két napba is beletelik, mire kialakulnak, máskor alig néhány óra alatt jelentkeznek. Különösen az utóbbiakra kell odafigyelni.

Csillapítsa a lázat, és folyamatosan figyelje a beteg állapotát. Ha az influenzaszerű állapot mellett a fenti tünetek bármelyike fellép, hívja ki az ügyeletet!

Végezzen „pohárpróbát”! Nyomjon a kiütésekre egy tiszta poharat, és nézze meg, hogy a foltok eltűnnek-e. Ha nem, gyanakodjon agyhártyagyulladásra és vérmérgezésre. Sötét bőrűek esetében a tenyeret, az ujjbegyeket vagy a talpat ellenőrizze, ahol világosabb a bőr. Megeshet, hogy a foltok eleinte eltűnnek, ezért többször ismételje meg a próbát!

Ha a beteg nagyon rosszul van, állapota egyértelműen romlik, vagy a bőrén kiütések tűnnek fel, azonnal hívja a mentőket – akkor is, ha már volt nála orvos. Ha valami okból késlekedik a segítség, vigye maga a beteget a legközelebbi kórházba!
 

Kíváncsi más vészhelyzetek megoldásaira? Kattintson!

Vote it up
315
Tetszett?Szavazzon rá!