Egészségtelen diétás ételek

Azt hiszi, jót tesz a diétás üdítő, a mesterséges édesítőszer és a könnyű salátaöntet? Olvasson tovább

Diétás üdítők
Bár kalória- és cukortartalma is alacsonyabb a diétás üdítőnek, valójában akadályozhatja a fogyást. Egy friss kutatás során a napi két vagy több pohárnyi cukormentes üdítőt fogyasztó önkéntesek deréktájra hatszor annyit híztak, mint cukormentes üdítőt nem fogyasztó társaik. Ennek oka egyrészt pszichés: cukormentes üdítőt fogyasztva az ember azt hiszi, hogy a többi hizlaló étellel kevésbé kell vigyáznia. Összefügghet viszont a mesterséges édesítőszerrel is, amelyet a cukormentes italok tartalmaznak: az aszpartám mellett ugyanis nőhet a vércukorszint.

Turmixok
Bár sok bennük a jótékony tápanyag, ugyanennyire híresek kalória-, zsír- és cukortartalmukról. Ha turmixot készít, ügyeljen, hogy természetes gyümölcsből, illetve zöldségből készítse, valamint zsírszegény tejet vagy szójatejet, rizstejet vagy kókusztejet használjon. Mindenképpen mondjon le a mogyoróvajjal, csokival és különböző gyümölcsszirupokkal telenyomott turmixokról!

Mesterséges édesítőszerek
Bár máig megoszlanak a vélemények tudóskörökben is a mesterséges édesítőszerekkel kapcsolatban, több újabb kutatási eredmény is azt mutatta, hogy éhesebbé tehetnek, mint a természetes cukor. A sikeres fogyókúra érdekében, ha lehet, inkább olyan édességeket keressen, amelyek természetes cukrot tartalmaznak - ebből is minél kevesebbet, esetleg semennyit.

„Light” salátaöntetek
Bár zsírban és kalóriában valóban szegényebbek, mint a teljes salátaöntetek, az édesítés céljából hozzáadott magas fruktóztartalmú búzaszirupban és cukorban azonban gazdagabbak. Vásárláskor figyeljen, hogy a cukor legalább ne az első alkotórészként legyen megadva – legjobb, ha ön készíti el egészséges salátaöntetét természetes hozzávalókból.

Feldolgozott ételek és rágcsák
A fagyasztott diétás menü elsőre jó ötletnek tűnhet, ha fogyókúrázni szeretne, azonban az ilyen feldolgozott ételek nátrium- és cukortartalma igen magas. Mindig figyelmesen nézze át a dobozon található tápanyagtáblázatot, vásárláskor keresse az olyan ételeket, amelyeken minél rövidebb a hozzávalók listája: kevesebb ismeretlen név, több természetes, feldolgozatlan hozzávaló.

Ízesített joghurt
A joghurt nagyon gazdag kalciumban és fehérjében, ami fontos az egészséges étrend szempontjából, de az ízesített joghurt sokszor rengeteg cukrot és kalóriát is tartalmaz, ami mellett a jó tulajdonságok háttérbe szorulnak. Szorítkozzon a natúr joghurtra, ha pedig ízesíteni szeretné, megteheti egy teáskanál mézzel.

Sült burgonyaszirom
Alternatívája lehetne a telített zsírokkal tömött chipsnek, azonban nátrium-, cukor- és kalóriatartalma miatt inkább a sült burgonyasziromról is jobb, ha lemond. Ha valami rágcsára vágyik, egyen nyers zöldségeket, esetleg puffasztott rizst.

Vote it up
318
Tetszett?Szavazzon rá!