Egri gömbpalacsinta

Noha sok nációnak van már étterme az országban, azért jó dolog rábukkanni a helyi specialitásokra is

Hozzávalók
1,5 dl tejszín 12 dkg cukor 10 dkg darált dió ½ citrom reszelt héja 1 kiskanál vaníliakivonat 3 dkg mazsola 8 palacsinta 1,2 l tej 2 dkg vaj + a konyharuhára pirított mandula vagy mogyoró a díszítéshez

Az öntethez: 4 dl tej 12 dkg cukor 0,5 rúd vanília 0,3 dl rum 2 tojássárgája

Elkészítés
1.
A tejszínt a cukorral és a dióval együtt felforraljuk, majd hozzáadjuk a citromhéjat, a vaníliakivonatot és a mazsolát.

2. Egy konyharuhát megnedvesítünk és megkenünk vajjal, majd a közepére helyezünk egy palacsintát. A palacsintát megkenjük a diós-mazsolás töltelékkel, majd egy másik palacsintát helyezünk rá, azt is megkenjük, és a műveletet addig ismételjük, míg a palacsinták el nem fogynak. (Legfelülre palacsinta kerüljön!)

3. A tejet 2 dkg vajjal felforraljuk. A konyharuha széleit felhajtogatva szoros batyut formázunk, majd egy fakanálra fűzve a forrásban lévő vajas tejbe lógatjuk, és 10 percig lassan főzzük. Ezután a gömböcöt félretesszük hűlni.

4. Az öntethez a tejet összeforraljuk a cukorral, a kipergetett vaníliával és a rummal, majd kis idare félretesszük hűlni. Ha már kissé kihűlt, hozzáadjuk a tojássárgáját, és vízgőz fölött, folyamatosan kevergetve besűrítjük.

5. Tálalás előtt a kicsomagolt palacsintagömböt meglocsoljuk az öntettel, és megszórjuk pirított mandulával vagy mogyoróval.

Vote it up
159
Tetszett?Szavazzon rá!