Egy angol kertész

James Priest célja, hogy életre keltse Normandiában a Claude Monet impresszionista festő által tervezett pazar kertet

A zöld zsalugáteres ház előtti lépcsőkről – Claude Monet negyvenhárom évig élt itt – James Priest végigjártatja tekintetét a „kertjén”: – Látja, ott a kék íriszek tövébe kék nefelejcseket kellett ültetnem, nem fehér árvácskákat. – Priest végigfuttatja ujját a színes sorokból álló diagramon, amelyet a kezében tart. – A látogatónak képesnek kell lennie arra, hogy egy szempillantás alatt felfedezzen minden olyan érzelmet, amelyet a festő a képein kifejezett – magyarázza. – Követnem kell a korábbi kertészek „végrendeleteit”, miközben mindvégig szem előtt kell tartanom Monet festményeinek szellemét. – A legfontosabb cél az volt, hogy megőrizzék a kert állandó elemeit, például az íriszeket vagy a glicíniákat, melyeket az Ázsia bűvöletében élő Monet hozatott magának. Emellett minden évben újra kell ültetni több ezer egynyári növényt. – Ez egy rendkívül összetett, élő kép, mely a természet szeszélyei (hőség, kártevők, eső) közepette vagy például a magok beszerezhetőségének a függvényében fejlődik, változik – folytatja Priest kifogástalan franciasággal (noha egy-egy mondat végén azért halványan előbukkan némi brit akcentus).

A Maghullból, Liverpool egyik külvárosából származó férfi 18 éves korában Párizsban vakációzott, és felfedezte magának Franciaországot. Szerelem volt ez első látásra. – Azt mondták nekem, hogy az itteni emberekkel nem könnyű kijönni, és hogy a vonatok mindig késnek. De volt itt valami, amitől rögtön otthon éreztem magam.

A Givernyben csak „az angol”-ként emlegetett férfinak több mint 30 éve Franciaország a második hazája, ahol a természet iránti szenvedélyét csillapítani tudja: – Ezt a vírust még attól az öreg kertésztől kaptam el, aki gyerekkoromban a veteményesünket gondozta. – Priest előbb Lancashire-ben, majd a tekintélyes londoni Kew Schoolban tanult kertészetet. Ezután a világ leggyönyörűbb kertjeinek kapui nyíltak meg előtte, köztük Elie de Rothschild magánbirtoka Royaumont-ban. Priest 17 éven át szabad kezet kapott a bárótól, hogy közben Franciaország-szerte más kertészeti projekteken is dolgozhasson. 2002-ben, viharos válása idején távozott a bárótól – de nem Franciaországból: kerttervezési tanácsadóként szerzett hírnevet.

Aztán 2009-ben Hugues Gall, a Claude Monet Alapítvány igazgatója új főkertészt keresve felajánlotta neki ezt az állást. Történetében először egy angol dönt e legendás hely jövőjéről, amelynek helyreállításához a Reader’s Digest alapítójának neje, Lila Acheson Wallace is bőkezűen hozzájárult. A tucatnyi alkalmazottat foglalkoztató kertet 2011-ben 611 ezren keresték fel. A rózsaszín azáleákat nézve James Priest Monet-ra gondol: a festő örülne, hogy művészi álmai máig virulnak.

További információk: fondation-monet.fr

Vote it up
271
Tetszett?Szavazzon rá!