Egy csók és sok minden

Kinek mikor csattant el az első? Nem is hinné az ember, micsoda galibákat okozhat ez az ártatlannak tűnő kérdés

Szép tavaszi nap volt, apa születésnapja. Nálunk gyűlt össze a család. Heten voltunk, apa, anya, nagyi és nagyapa, valamint a férjem, a lányom, meg én. Aztán hirtelen hatan lettünk, mert Mici lányom bejelentette, hogy találkozik valakivel.

Hat kérdő szempár szegeződött rá. Erre Mici gyorsan megölelte szülinapos nagyapját, és elviharzott. – Ezek a mai fiatalok! – csapta volna össze a kezét nagyi, ha nagyapa nem emeli fel a mutatóujját, amiért beleszól a gyerekek dolgába.

– Csak azt akartam mondani, hogy bezzeg az én...

Nagyapa mutatóujja a magasban.

– Csak nem szerelmes a lány? – kérdezte apa mit sem sejtve.

– Még hogy szerelmes – sikkantott nagyi –, hiszen még gyerek!

– Helyes fiú? – fordult hozzám anyu, s levest mert nagyi tányérjába.

– Nem ismerem – feleltem zavartan, mert sejtettem bár, hogy Mici körül érzelmi viharfelhők kavarognak, konkrétumokat még nem tudtam az ügyről.

– Szent Habakuk! – csapta össze a kezét nagyi. – Ti elengeditek ezt a gyereket egy férfival, akit nem is ismertek? És ha...

– De Margit, kérem! – horkant fel nagyapa, aki csak olyankor szólítja Margitnak nagyit, ha nagyon mérges rá, és olyankor magázza is. De hiába.

– Mi lesz, ha csókolóznak!?

Hat szempár pásztázta a levest. Én arra gondoltam, én is tizennégy voltam, amikor először csókolóztam, mégis itt vagyok. Nagyapa arra gondolt – elnézve vérvörös arcát – , hogy mégiscsak skandalum ilyen sikamlós témával előhozakodni az ünnepi asztalnál. Nagyi – felhúzott szemöldökéből ítélve – arra gondolhatott, hogy micsoda időket élünk... Anyukám belenevetgélt a levesébe, talán az én kamaszkorom juthatott eszébe. A férjem arra gondolt, és ennek hangot is adott, hogy szedne még egy kis főtt húst.

Apa csak ennyit mondott: – Ebben a korban az ember bizony túlesik az első csókon.

Nagyi felkapta a fejét. – Még hogy ebben a korban!? Te már rég leszereltél, amikor először megcsókoltad azt a vörös kislányt.

Erre anyu is felkapta a fejét: – Milyen vörös kislányt? Akkor már rég a menyasszonyod voltam!

Nagyapa könyökével nagyit böködte, apa pedig nevetve mondta, az a lány szőke volt, és nem a katonaság után, hanem még a technikumban.

Késő, anyu kirohant a sültért.

Nagyapa az asztalt verdesve követelte, hogy nagyi valljon színt, kivel csókolózott 65 éve

– Mondom én, hogy a katonaság után – erősködött nagyi, de nagyapa, megfogta a kezét, és mézesmázosan így szólt: – Emlékszel, Margócskám, amikor először megcsókoltál? A lábad elé térdeltem, megkértem a kezed, erre te magadhoz rántottál, és...

– Dehogy! Te csókoltál meg, mégpedig a sebészeten, amikor bepólyálták a kezemet! Elvágta egy üvegcserép – ezt úgy mondta, mintha még most is fájna.

– A sebészeten? – villámlott nagyapa szeme. – Én nem emlékszem semmilyen sebészetre!

Nagyi gúnyos megjegyzést tett nagyapa szellemi állapotára. Erre nagyapa villájával az asztalt verdesve követelte, hogy nagyi azonnal valljon színt, kivel csókolózott úgy hatvanöt évvel ezelőtt a sebészeten.

Úgy láttam, elérkezett a megfelelő pillanat, hogy behozzam a tortát. Ez hatott. Mert nincs az a galád férfi a múltból, aki nagyapát jobban érdekelné, mint a Rigó Jancsi.

Még mielőtt apa elfújta volna a gyertyát, Mici is befutott.

Hat szempár bámult rá kérdőn.

– Vikivel mentünk volna moziba – vetette oda félvállról. – De felhívott mobilon, hogy nem ér rá, mert a Bandi, az új fiúja meghívta fagyizni.

Vote it up
56
Tetszett?Szavazzon rá!