Egy igazi úriember

Az Oscar-díjas Michael Caine elárulja jó házasság titkát, sőt azt is, hogy akár Casanova is lehetett volna belőle, de ultimátumot kapott

Kapcsolódó cikkek

Pályája kezdetén Michael Caine szakmányban játszotta a nagyszájú gengsztereket és a bunkó nőfalókat. Most már nehezen elképzelhető, hogy valaki ilyesféle szerepeket ajánljon neki – az utóbbi években a brit színész szinte kizárólag halk szavú, finom modorú professzorokat, inasokat, apákat és nagypapákat keltett életre a filmvásznon, a jóindulat és a jó szándék mintapéldányait. A 82 éves sztár legújabb filmjében, az öregedésről szóló Ifjúság című filozofikus vígjátékban – amelyet ősszel mutatnak be a magyar mozik – egy híres karmestert alakít, aki a Svájci-Alpok luxusüdülőhelyén szembesül az élete során elkövetett hibáival.

Sir Michael, az ön által alakított figura azt mondja a filmben, hogy csak szép dolgokat kellene mondanunk a barátainknak. Egyetért ezzel a nézettel?
Én azok közé tartozom, akik soha nem mondtak csúnya dolgokat a közeli barátaiknak. Soha nem vesztem össze egyikükkel sem. Soha még csak említést sem tettünk egymás hibáiról. És mindannyian boldog házasságban is élünk.

A második házassága már 46 éve tart. Filmsztárként nyilván sok kísértésben volt része…
Sokat segít, ha elvesszük feleségül a legszebb nőt, akit valaha láttunk – ez rám ma is igaz. A feleségem azon kevesek egyike, akiknek egyáltalán nincs rossz oldaluk – velem szöges ellentétben. Mindig együtt utazunk a forgatásokra. Annak idején a gyerekeket is mindig vittük magunkkal. Üdítő változatosságot jelentett az a sok gyönyörű helyszín.

Mi a titka a jó házasságnak?
A két fürdőszoba! Még ha szegény is az ember, törekednie kell arra, hogy két fürdőszobája legyen. És hogy a házasságunk nemcsak szerelmi viszony, de üzleti kapcsolat is. A feleségem egyenlő partner, aki mindazokkal a dolgokkal foglalkozik, amelyekre én képtelen vagyok. Például intézi a hívásokat. Én csak végszükség esetén használom a telefont, ő viszont mindig mindenkinek felveszi a kagylót. És vele ellentétben én azt sem tudom, hogyan kell válaszolni egy e-mailre.

Abba is van beleszólása, hogy ön milyen szerepeket vállaljon el?
Nem, ez csak egyetlenegyszer fordult elő. Amikor Fellini felajánlotta nekem a Casanova címszerepét. Amikor elmeséltem a feleségemnek, azt mondta: „Ha eljátszod Casanovát, elhagylak.”

Michael Caine
Maurice Micklewhite egy halkereskedő fiaként született 1933-ban, művésznevét a Zendülés a Caine hadihajón című filmből kölcsönözte. Híres alakításait láthatták a nézők a Híd túl messze van és A csendes amerikai című filmekben, Oscar-díjat a Hannah és nővéreiért meg az Árvák hercegéért kapott. 2000-ben II. Erzsébet királynő lovaggá ütötte.

Az Ifjúság egyik központi témája az öregedés. Mi a legrosszabb abban, hogy megöregszünk?
Amikor reggel fölkel az ember, és már megint fáj valamije. Ma reggel például a vállam fájt, mert túl sokáig feküdtem a rossz oldalamon. Az ember remekül alszik, és csak akkor veszi észre, amikor fölkel.

Fél a demenciától, mint az ön által alakított figura a filmben?
A legjobb barátomnak Alzheimerje volt. Ez olyan, mint amikor valaki elhagy téged, és elindul a horizonton túlra. Lassan történik, az ő esetében három évig tartott, amíg végleg eltűnt. Még most is tisztán emlékszem az első alkalomra, amikor már nem ismert meg. Elmélyültem a témában, sokat olvastam róla. Persze az én koromban már jobb elfeledkezni az Alzheimerről. (Nevet.)

Milyen álmai vannak még?
Még mindig elég sok álmom van. És mostanában nagyon egészségesen élek, erősen odafigyelek arra, hogy mit eszem, és jócskán csökkentettem az alkoholfogyasztásomat. Hetvenöt éves koromban unokákkal áldott meg a sors. És szeretnék még minél több időt velük tölteni.

Vote it up
165
Tetszett?Szavazzon rá!