Egy kis Párizs Prágában

Vladimír Honzák, a prágai La Gare söröző sztárséfje szerint sok a közös a francia és a cseh konyhában

Kapcsolódó cikkek

Balra a szecessziós stílusú városháza, jobbra a Masaryk pályaudvar, a szintén szecessziós várótermével. És a La Gare sörözővel. Ki számítana ennyire hamisítatlan francia hangulatra Prága központjában?

– Ha a séfek bibliájának tartott Escoffier-féle szakácskönyvet összehasonlítjuk M. D. Rettigová híres cseh receptgyűjteményével – mondja Vladimír Honzák –, hamar feltűnik a sok hasonló alapanyag: a gomba, a káposzta, az őz, a borjúmirigy, a karalábé vagy akár a tarlórépa is. Ez utóbbi méltatlanul elfeledett alapanyagot gyakran krumplival helyettesítik, pedig a tarlórépa sem drága, ráadásul könnyű tárolni és elkészíteni is. El is határoztuk, hogy ezt a félig elfeledett nyersanyagot megkedveltetjük a vendégeinkkel.

A La Gare-nál nincs jobb bizonyíték Honzák sikerére: állandó telt házzal üzemelnek. – Csak próbálok valami mást főzni, mint ami ezen a környéken megszokott. Egyéni ízekkel szeretnék meghódítani minél több embert. Az árakat ésszerű keretek között tartjuk, hogy ugyanazok a vendégek akár nap mint nap betérhessenek. A menüt is ehhez igazítom. Cseh termelőktől szerzem be a szezonális alapanyagokat, a friss hozzávalók nemcsak jobb ízűek, de gazdaságosabbak is – mondja Vladimír, akinek a cseh konyha a vérében van. – A dédszüleimnek kocsmájuk volt volt a Prága közeli Běchovicében, és a nagymamám gyakran mesélt arról, hogy már fiatalon segédkezett a konyhában. Arról is mesélt, hogy a séfeknek még a háború alatt is jól ment a soruk. Így érthető, hogy a családi hagyomány folytatása mellett döntöttem.
 

Ismerje meg a Vladimír Honzák által ajánlott vörösboros kakast és Tarte tatint!

Vote it up
156
Tetszett?Szavazzon rá!