Egy nap a bőre életében

Ha beszélni tudna, a bőre elárulná például, miért olyan jó érzés vakarózni, és miért a lazac a kedvenc étele

Három ébresztőcsengés, egy lábvakarás és tizennégy szemdörgölés után nagy nehezen felkelsz, és kitámolyogsz a konyhába kávét készíteni. Nehéz héten vagy túl, így megérdemled a kényelmes tempót, de azért jobban örülnék, ha kevesebbet dörzsölgetnél. A szemed körül vagyok a legvékonyabb – mindössze 0,05 milliméteres, ami a fele egy papírlap vastagságának –, és az efféle goromba bánásmód miatt apró szakadások keletkeznek a hajszálereimben, amitől elszíneződöm és öregebbnek látszom.

A kedvenc zuhanyozási programom
Miután elegendő koffeint töltöttél magadba, a fürdőszobába indulsz zuhanyozni. Amíg arra vársz, hogy a víz felmelegedjen, alaposan megvakarsz, aztán meg is ismétled. Ez gyakrabban fordul elő, ha otthon száraz a levegő, az ugyanis kiszívja a nedvességet a felső rétegeimből, és ez eléggé irritáló. Szó szerint.

A szárazság gyulladásos reakciót vált ki: valósággal megvadulnak az immunsejtek, gyulladáskeltő fehérjék és egy sor más enzim szabadul fel, ami ingerli a viszketésreceptorokat, s azok jelzéseket küldenek az agyadba. Ennek következtében szántasz végig újra meg újra a körmeiddel (ráadásul nem is valami finoman).

Tudom, hogy egy pillanatig jó érzés – a vakarás aktiválhatja az agy gyönyör- és jutalomközpontjait. De ha tovább csinálod, attól csak még gyulladtabb leszek, ami megint csak jelek továbbítására készteti a viszketésreceptorokat. Ördögi kör!

Bármennyire szeretnél is még elidőzni a kellemesen nyugtató vízsugarak alatt, könyörgök, legfeljebb tíz percig tartson! A hosszú, forró zuhanyozás lemossa a természetes zsírrétegemet, és ugyanígy tesznek a szappanok is. Egy kíméletes, szappanmentes tusfürdő is eltávolítja a piszkot, viszont meghagy rajtam némi zsírt, így megfelelő marad a kenésem.

Köszönöm, hogy ma reggel kihagytad az arcmosást! Hölgyeim, semmi szükség rá, hogy naponta kétszer mossatok arcot (főleg akkor nem, ha száraz a bőrötök). Az esti tisztogatás úgyis eltávolítja a szennyeződést, ami elzárhatná a pórusaimat. Ha viszont reggel ismét megmostok, azzal már túl sok zsírt veszíthetek.

Miután gyorsan felitattad a víz nagyját, belenyúlsz az új hidratáló balzsam tégelyébe, és nekilátsz felkenni azt, miközben még nedves vagyok. Aaahhh! Ez ám az élvezet! Pontosan erre van szükségem – sűrű, ásványiolaj-alapú, és ceramidokat is tartalmaz. Ezek a zsírok természetesen is előfordulnak a felső rétegemben, de azért jólesik a többlet. Megkötik a vízmolekulákat, s ezzel segítenek simának és üdének maradnom.

Szívósabb vagyok, mint amilyennek látszom
Egy csomó mindent teszel azért, hogy „serkentsd az immunitásodat”. Bárcsak tisztában lennél vele, hogy én vagyok a kórokozókkal szembeni első védekezési vonalad!

Mindhárom rétegem – a külső felhám, a legvastagabb irha és a főleg zsírokból álló bőralja – megvéd a behatolni próbáló baktériumoktól, gombáktól és más nemkívánatos elemektől. Ezért is jó, hogy annyira ügyelsz a hidratálásra. Ha a külső rétegem túlzottan kiszárad, apró repedések alakulhatnak ki rajta, amitől pikkelyesnek tűnhetek, s megnő a bőrfertőzések és -gyulladások veszélye.

De meg kell mondanom, hogy ha ép vagyok, akkor jól dolgozom – például most is. Vásárolni mész, s én könnyedén verem vissza a bacikat, amelyekkel a villamos kapaszkodóin és a jegykezelő automatákon érintkezel.

Ne tévesszen meg a puhaságom: nagyon szívós vagyok. A hámsejtjeim száraz, savas környezetet teremtenek, amely nem kedvez a baktériumoknak. Ráadásul e sejteknek titkos fegyverük is van: csáphoz hasonló nyúlványaik megkeresik és elpusztítják a kórokozókat, amiben segítenek a sejtekben termelődő speciális enzimek is.

Amikor nekimész az asztal sarkának, zsírok és kollagén alkotta alsó rétegem nyeli el az ütést és védi meg a belső szerveidet; az erőhatás az ereimet viseli meg a leginkább. Ha elég erős az ütközés, felrepednek a felszínem közeli hajszálerek, így vér szivárog a környező szövetekbe, csúf foltot okozva.

A vérből származó hemoglobin – ettől lilás a véraláfutás – idővel lebomlik, s a zúzódás változatos színekben pompázik: előbb zöldessárga, majd aranybarna lesz. De néhány nap elteltével, amikor a fehérvérsejtek végeznek a takarítással, újra visszaáll az eredeti állapotom.

Nő fürdés utánA fő aggodalmam
Örülök, hogy a pulóvered alá egy pamutpólót is húztál, mivel a gyapjú egy kicsit túl érdes a számomra (akár kiütést is okozhat, ha különösen érzékeny vagyok, nem is beszélve a gyapjúallergiáról).

Köszönöm a kesztyűt is! A könyvesbolti lapozgatás után a kezedre nyomott fertőtlenítő gél megfosztott a természetes zsírjaimtól, de a kesztyű nem engedi hozzám a levegőt, s ezzel segít megőriznem a maradék nedvességemet.

Ha viszont megengedsz némi panaszkodást is, nem értem, ma reggel miért nem használtad a 30-as faktorú napvédő arctejet. Amúgy is hidratálsz, szóval nem lett volna nagy ügy. Még egy fényvédőszer-tartalmú púder is jobb lett volna a semminél.

Talán nem tudod, hogy amíg nappal van, az ultraibolya sugarak itt vannak körülöttünk, még rossz időben is. Mélyen belém hatolnak, így közrejátszanak a bőrrák és a bőrödön tapasztalható legtöbb egyéb probléma kialakulásában is: a ráncokéban, amelyeket úgy utálsz, a kézfejed sötét foltjaiéban és a nyakbőr megereszkedésében, ami miatt nem szívesen nézed a fényképeidet.

A lényeg az, hogy nem vagyok jól, ha nem használsz fényvédő szert az év minden napján.

Tarts jól!
Hazafelé menet benézel a kedvenc piacodra a vacsorához valókért: lazacért és brokkoliért. Tudod, hogy ez remek választás a derékbőséged szempontjából, de nekem is jót tesz.

A halban sok az omega–3 zsírsav, ami segít pótolni természetes zsírjaimat és enyhíteni a gyulladást; a brokkoliban lévő rengeteg C-vitaminra pedig a kollagén termeléséhez van szükségük a sejtjeimnek – ettől a fehérjétől vagyok feszes és rugalmas (amit te úgy nyugtázol, hogy nincsenek ráncaid).

Az alvás tényleg szépít
Ma este korán fekszel le, és pontosan ez kell ahhoz, hogy elvégezzem a szükséges javításokat. Egész nap folyamatosan termeltem az új sejteket, az elhalt sejteket pedig a felszínre toltam, hogy lehullhassanak. Mélyalvásban felgyorsul ez a folyamat. A felső rétegem egy hónap alatt újul meg teljesen.

Párásító bekapcsolva? Oké. Arc megmosva? Igen. Újabb hidratálás megvolt? Imádlak. Már csak az kell, hogy át is aludd az éjszakát.

Azoknál, akik zavartalanul és jól alszanak, az öregedés feleannyi jele lesz látható, mint a rossz alvóknál. A jó alvóknál kevesebb a szarkaláb a szem sarkában, a bőr rugalmasabb, a tónusa pedig egyenletesebb. A jó alvástól a stresszhatásokat is gyorsabban kiheverem, és – minek kerteljek – vonzóbb is leszek.

Én mondom, a szépség nem csupán felszínes dolog. De azért azt is tudom, hogy ha egészséges vagyok, gyönyörűnek érzed magad – és ez minden erőfeszítésemet megéri.

Vote it up
286
Tetszett?Szavazzon rá!